Rouaa is Palestijns van oorsprong, maar woonde haar hele leven in Syrië. Daar zwom ze voor het nationale team, vertelt ze bij Brabants Dagblad. Maar er waren ook problemen, omdat Rouaa als Palestijnse geen Syrisch paspoort kon krijgen. Daardoor kon ze in principe niet naar het buitenland reizen.
Uiteindelijk besloten Rouaa's ouders te emigreren met hun drie kinderen. Het gezin trok naar Egypte, waar het vanwege een administratieve fraude driemaal langer mocht blijven dan wat officieel mocht. Na veertien keer mislukte pogingen lukte het de familie eindelijk om in 2014 de overtocht naar Europa te maken. Dit kostte 4000 euro per persoon.
"Met de verkoop van drie huizen en auto's hebben ze onze vlucht betaald", aldus Rouaa. Ze geeft toe dat haar gezin niet is gevlucht om politieke vervolging, maar vanwege de burgeroorlog in Syrië. Ook wilden haar ouders absoluut niet dat haar broer in militaire dienst ging.
Vals paspoort
Eenmaal in Griekenland kwam de familie van Rouaa in contact me 'louche contactpersonen'. Zij konden een comfortabele rit door Europa garanderen als er maar genoeg werd betaald. Dit besloot de familie van Rouaa te doen.
"We beseffen heel goed dat wij geluk hadden", vertelt ze. "En ik dank Allah dat hij ons heeft geholpen. Door mijn ouders konden wij een vals paspoort kopen en samen met mijn broertje ben ik in april 2014 naar Brussel gevlogen. Daar hebben we de trein naar Amsterdam genomen. Later volgden mijn broer en zusje."
Eenmaal in Nederland wilde Rouaa per se dat haar verloofde zou nareizen. Hij werkte echter in Saoedi-Arabië en had daarom geen recht op een verblijfsstatus in Nederland. Maar na drie bezwaarprocedures mocht hij dit jaar toch naar Nederland komen. 'De liefde overwint', schrijft Brabants Dagblad. In maart is het stel getrouwd, waarna Rouaa stopte met werken. Inmiddels verwacht het stel een eerste kindje.