Boerenorganisaties trekken stikstofbeleid in twijfel na nog strenge normen

Nederland moet zich de komende tien jaar aan strengere stikstof-normen houden dan degene die ons land tot nu heeft gevolgd. Voor boerenorganisaties is dit reden om het hele stikstofbeleid weer in twijfel te trekken. Landbouworganisatie LTO zegt dat het onderzoek meer problemen oplevert voor boeren. "Met deze nieuwe wijziging ontstaat er opnieuw onzekerheid voor alle boeren die bereid zijn om stappen te zetten", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak tegen NOS. Natuurorganisaties en mensen uit de bouwsector zien het juist als reden om haast te maken met het verminderen van CO2 uitstoot.
Een onderzoek van de Wageningen Universiteit, dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is uitgevoerd, stelt dat natuurgebieden meer last hebben van stikstof dan eerst werd gedacht. Het onderzoek is bepalend bij het vaststellen van de zogenoemde KDW, de Kritische Depositiewaarde; de hoeveelheid stikstof die natuurgebieden aan zouden kunnen.
Als gevolg van het onderzoek komen nog strengere normen. "Dat is een heel slechte zaak. Boeren staan klem en de natuur schiet er niets mee op", zegt Van der Tak. Hij zegt dat vanwege woningbouwbeleid, de energietransitie en andere economische sectoren de onzekerheid omtrent vergunningen alleen maar verder toeneemt.
LTO noemt beleid gebaseerd op KDW 'volstrekt onwerkbaar' en zegt dat ze liever beleid ziet waarbij niet modellen 'maar de feitelijke kwaliteit van de natuur centraal staat'. LTO wil daarom van de KDW als basis voor de stikstof-norm af. Ook Agractie stelt dat de KDW uit de wet moet worden gehaald.