Twee jaar lang is de stikstofuitstoot gemeten rond twee melkveebedrijven. Hieruit blijkt dat stikstof en ammoniak amper terechtkomen in de lokale natuur. Ruim 90 procent van de stikstof wordt opgenomen in de hogere luchtlagen en slaat ver weg neer, soms in het buitenland. En slechts 9 procent van de ammoniak komt terecht in de buurt van de boerderij.
"Binnen 500 meter neemt de stikstofdepositie exponentieel af naarmate de afstand tot de boerderij groter wordt", staat er in het rapport te lezen. Het onderzoek is uitgevoerd door het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED), in opdracht van de stichting Mesdag Zuivelfonds. Dinsdag werd is het verslag gepubliceerd.
'Geen meetbare verschillen'
Secretaris Lubbert van Dellen van het Mesdag Zuivelfonds trekt een duidelijke conclusie uit het rapport. "De opkoop van piekbelasters dichtbij natuur zal niet effectief zijn omdat het niet tot meetbare verschillen in stikstofbelasting gaat leiden in de beoogde natuurgebieden", meldt AD.
Ook BoerBurgerBeweging (BBB) trekt deze conclusie. 'Het nieuwe onderzoek laat zien dat die droge depositie waarschijnlijk fors overschat wordt. Meer onderzoek is dus hard nodig als de minister toch door wil met depositiebeleid', schrijft de partij op haar website. Volgens BBB heeft het stikstofbeleid van de overheid een 'slechte wetenschappelijke onderbouwing'.
Ministerie wil door met beleid
Maar UvA-onderzoeker Emiel van Loon nuanceert de verklaring van Mesdag Zuivelfonds enigszs. Volgens hem is het 'uiteraard' nuttig om de stikstofdoeken te verminderen, laat hij weten bij AD.
Ook het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit hangt deze mening aan. Volgens het ministerie blijft het belangrijk om de ammoniakuitstoot terug te dringen, en op die manier "de totale stikstofbelasting op Nederlandse natuur verminderen", staat er in AD.