Sinds dit voorjaar ligt er bij de staatssecretaris van Media en Cultuur, Gunay Uslu (D66), een het verzoek op tafel om Ongehoord Nederland (ON!) van de buis te halen. Het verzoek is ingediend door de NPO. Het omroepbestel, onder leiding van Frederieke Leeflang, diende een verzoek in bij staatssecretaris Uslu om Ongehoord Nederland uit het omroepbestel te zetten.
Volgens de NPO is het verzoek onvermijdelijk. Er zou alles aan gedaan zijn om het gesprek aan te gaan met ON! over de werkwijze, beweert de NPO, maar de omroep zou zich niet constructief opstellen. Omroepbaas Arnold Karskens meent daarentegen dat de persvrijheid in het geding zou zijn.
Besloten briefing
Voorlopig laat een officiële beslissing van Uslu nog op zich wachten. Maar ondertussen neemt de spanning wel toe. Donderdag organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een zogeheten 'achtergrondbriefing' in Nieuwpoort, bedoeld voor de parlementaire pers. 'We lichten dan het besluitvormingsproces toe over de behandeling van het NPO-verzoek om de vergunning van omroep ON! in te trekken', staat er in de mededeling, gepubliceerd in een Whatsapp-bericht.
De briefing wordt verzorgd door Lisa van de Voort. Zij is de beleidsdirectrice van Media & Creatieve Industrie, en tevens campagnemedewerker van GroenLinks. Deze partij steunt openlijk een verwijdering van ON! uit het omroepbestel. Daarnaast wordt de briefing verzorgd door de woordvoerder van staatssecretaris Uslu.
In de mededeling wordt benadrukt dat het gaat om een 'off the record'-ontmoeting. PVV-Kamerlid Martin Bosma maakt zich grote zorgen om de toekomst van de omroep. 'Op dit ogenblik houdt het ministerie OCW een briefing inzake de vernietiging van Ongehoord Nederland', schrijft hij.
De briefing is inmiddels afgelopen. FVD-leider Thierry Baudet was erbij aanwezig. Volgens hem is de conclusie duidelijk: "Ze zoeken gewoon een excuus om Ongehoord Nederland van de buis af te gooien zonder dat ze expliciet hoeven toe te geven dat ze gewoon een diversiteit van meningen niet willen. Dat ze het ander geluid niet willen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het schokkend vond", vertelt hij in een videoboodschap op X (voorheen Twitter).
Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn heeft inmiddels kennis genomen van de besloten briefing. Volgens haar is er sprake van een 'bananenrepubliek', schrijft ze op X.
Documenten openbaar
Staatssecretaris Uslu heeft toegezegd dat alle Rijksdocumenten over Ongehoord Nederland gepubliceerd zullen worden. Het gaat hierbij om rapporten, notities en mails. Wel gebeurt de openbaarmaking pas nadat Uslu een definitieve beslissing heeft genomen over de toekomst van ON!.
Wanneer Uslu haar beslissing zal nemen, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar voor de omroep Ongehoord Nederland is er wellicht goed nieuws. Journalist Ton F. van Dijk heeft namelijk uit bronnen vernomen dat de staatssecretaris ertoe zou 'neigen' om Ongehoord Nederland niet uit het omroepbestel te zetten. Dit schreef Van Dijk begin mei in HP/De Tijd.