Kabinet geeft interne documenten over Ongehoord Nederland voorlopig niet vrij
Nu Ongehoord Nederland mogelijk van de buis wordt gehaald, wil Forum voor Democratie (FVD) openheid van zaken. Twee FVD-Kamerleden verzoeken daarom staatssecretaris Gunay Uslu (D66) om alle Rijksdocumenten over de omroep vrij te geven. Hieraan wil de staatssecretaris best gehoor geven, maar pas wel ná de definitieve beslissing over de toekomst van de omroep.
Sinds dit voorjaar ligt er bij staatssecretaris Gunay Uslu (D66) een het verzoek op tafel om Ongehoord Nederland (ON!) van de buis te halen. Het verzoek is ingediend door de NPO. Het omroepbestel, onder leiding van Frederieke Leeflang, diende een verzoek in bij staatssecretaris Uslu om Ongehoord Nederland uit het omroepbestel te zetten.
Volgens de NPO is het verzoek onvermijdelijk. Er zou alles aan gedaan zijn om het gesprek aan te gaan met ON! over de werkwijze, beweert de NPO, maar de omroep zou zich niet constructief opstellen. Omroepbaas Arnold Karskens meent daarentegen dat de persvrijheid in het geding zou zijn.
Voorlopig laat een officiële beslissing van Uslu nog op zich wachten. Maar ondertussen neemt de spanning wel toe. Meteen in april, toen de NPO het verzoek indiende, eiste Forum voor Democratie al volledige transparantie. Kamerleden Pepijn van Houwelingen en Simone Kerseboom dienden namelijk het verzoek in bij staatssecretaris Uslu om alle interne documentatie vrij te geven met betrekking tot de omroep Ongehoord Nederland. Hierbij doelden ze onder meer op rapporten, notities en mails. In het bijzonder hadden de FVD'ers interesse in de correspondentie tussen het Rijk en de NPO over Ongehoord Nederland.
Nu zegt Uslu best te willen voldoen aan het openbaarmakingsverzoek. Maar wel stelt ze één voorwaarde: het gebeurt pas ná haar officiële beslissing over de toekomst van Ongehoord Nederland. Hiermee lijkt ze de FVD-Kamerleden tegen de haren in te strijken. Van Houwelingen en Kerseboom wilden de interne documenten namelijk gebruiken voor als er een eventueel Kamerdebat zou komen over de toekomst van Ongehoord Nederland. Voorlopig staat een dergelijk debat echter niet op de planning in Den Haag.
Wanneer Uslu haar beslissing zal nemen, blijft vooralsnog onduidelijk. Maar voor de omroep Ongehoord Nederland is er wellicht goed nieuws. Journalist Ton F. van Dijk heeft namelijk uit bronnen vernomen dat de staatssecretaris ertoe zou 'neigen' om Ongehoord Nederland niet uit het omroepbestel te zetten. Dit schreef Van Dijk begin mei in HP/De Tijd.