In het nieuwe onderzoek luidt de vraag hoe de Syriërs zijn geïntegreerd die bijna tien jaar geleden naar Nederland zijn gekomen. Het antwoord is niet eenduidig, vertelt projectleider Mieke Maliepaard bij NOS. Volgens haar blijft weliswaar de arbeidsmarktparticipatie toenemen, maar is er hierin geen vooruitgang meer. "De positieve ontwikkeling van de eerste jaren stabiliseert of gaat zelfs achteruit: minder sociale contacten, een grote groep is sociaal eenzaam."
Hoogopgeleide Syriërs kampen met het probleem dat hun diploma niet geldig is, of dat ze werkervaring in Nederland missen. Wel kunnen ze ervoor kiezen om hun diploma te laten certificeren in Nederland, wat 60 procent ook daadwerkelijk doet. Dit vergroot hun baankansen, blijkt uit het onderzoek. Desondanks hebben Syriërs vaker moeite om rond te komen, en kampen ze vaker het eenzaamheid.
In totaal heeft 55 procent van de Syrische vluchtelingen een baan, tegenover 71 procent van de Nederlanders. Het gaat relatief vaak om lager betaalde sectoren als de horeca en het openbaar vervoer.
In het onderzoek komt niet naar voren hoeveel procent van de Syriërs een uitkering ontvangt. In CBS-statistieken van dit jaar blijkt wel dat 63 procent bijstandsgerechtigden een migratieachtergrond heeft. Ondertussen heeft slechts 14,4 van de totale Nederlandse bevolking een migratieachtergrond.