Stoffer hekelt 'verstikkende overheidsbemoeienis' en 'goedkope beloftes' van kabinet

Opinie21 september 2023 10 minuten Chris Stoffer
Stoffer
ANP

In zijn toespraak bij de Algemene Beschouwingen geeft de kersverse SGP-leider Chris Stoffer zijn visie op Nederland. Hij constateert dat er "veel wantrouwen" is in de overheid. Dat is volgens hem niet voor niets: boeren worden onvoldoende geholpen, het asielbeleid loopt uit de hand en er is een "verstikkende overheidsbemoeienis". Keer op keer houdt de regering niet zijn woord. "De optelsom van onrealistische verwachtingen en goedkope beloftes is teleurstelling die zich vertaalt in slopend wantrouwen", vertelt Stoffer. Lees hier de volledige ABP-toespraak van Chris Stoffer.

"Mijn bijdrage begint in mijn dorp Elspeet, maar ik denk dat eigenlijk iedereen hier wel zo'n soort verhaal zou kunnen vertellen over hoe het ging en hoe het vroeger was, wat we daarvan hebben geleerd en hoe we die lessen ook in de praktijk brengen. De vragen waar veel mensen van nu mee worstelen, zijn: hoe gaat het en hoe gaat het worden? Ik denk dat dat ook onze vragen moeten zijn bij iedere wet, bij iedere maatregel, bij ieder voorstel en bij ieder plan die hier in deze Kamer langskomen, want wij zijn de vertegenwoordigers van het Nederlandse volk.

Die werkplaats van mijn opa is helaas niet meer in bedrijf, maar een aantal mensen die er kwamen of hun kinderen kom ik nog vrijwel dagelijks tegen in de supermarkt, op de straat of zondags in de kerk. Ik wil een paar van die mensen langslopen. Om te beginnen de schoolmeester van de basisschool in Elspeet. Bijna 40 jaar leert hij zijn leerlingen rekenen en schrijven, vertelt hij het verhaal van onze geschiedenis en ook de wereldgeschiedenis en laat hij zien hoe mooi de planten- en dierenwereld is die God geschapen heeft. Maar hij maakt zich wel zorgen of zijn jongere collega's dat op diezelfde manier kunnen blijven doen, nu christelijke scholen steeds meer in een seculiere mal worden geperst. Die vrijheid staat onder druk.

En dan de eenverdiener. In mijn jeugd hadden we nog kostwinners; nu noemen we ze "eenverdieners". Ze zijn er nog volop, in iedere achterban en in iedere partij. Het blijft voor hen onverteerbaar dat zij zwaarder door de fiscus worden aangeslagen dan tweeverdieners. Uit de begrotingsstukken blijkt dat deze kloof opnieuw groter wordt. Zij ervaren dat als oneerlijk. Dat is het ook gewoon. Sommigen worden onvrijwillig tweeverdieners, maar hun keuzevrijheid staat onder grote druk.

Dan de boer. Veel boeren zijn er niet meer, maar de boeren die er nog zijn, zitten door maatregelen uit Den Haag en Brussel al jaren in grote onzekerheid. De meesten willen echt wel vooruit, maar wat hebben we hun te bieden om te blijven zorgen voor ons dagelijks brood? Datzelfde geldt voor de visserman, al moet ik zeggen dat die op de Veluwe wat minder dik gezaaid zijn. Ik werd onlangs nog gebeld door mevrouw Ria Schouten. Ik noem haar voornaam erbij, anders denkt de minister dat zij het was, maar wij hebben elkaar de laatste weken niet gebeld. Mevrouw Ria Schouten is getrouwd met een kalvermester en schapenboer. Zij vertelde dat ze heel slecht slaapt, want geregeld worden er schapen en pony's doodgebeten door rondstruinende wolven. Dat kan en dat moet gewoon anders.

Dan de jonge stelletjes. Ik had ook heel vaak jonge stelletjes aan de benzinepomp. Nu kom ik ze ook dikwijls tegen, en ze willen gaan trouwen. Een dak boven hun hoofd zit er niet in, want dat is onbetaalbaar. Ondertussen zien ze wel dat statushouders met voorrang in de schaarse huurwoningen trekken. Chris, zeggen ze dan, wij begrijpen best dat er ruimte moet zijn voor vluchtelingen, maar begrijp je dat wij soms het gevoel hebben dat we achtergesteld worden? Nou, ik begrijp dat.

Dan de militair. Van oudsher herbergt de Veluwe militaire oefenterreinen. Door wat er in OekraĆÆne gebeurt, is er gelukkig weer aandacht voor een adequate Defensie. Een majoor die laatst langskwam, ziet de toekomst iets rooskleuriger in. Hij bedankte mij voor de initiatiefwet die ik samen met CDA, VVD en Volt heb ingediend. Hij zei: denk je dat Timmermans die initiatiefwet ook gaat steunen? Ik heb iets gehoord, maar ik geleid deze vraag graag door aan de heer Klaver en mevrouw Kuiken.

Dan de politieman. Agenten kom ik in Elspeet nog maar zelden tegen. De prioriteit ligt daar niet. Wellicht komt dat door de brave burgers, maar het is niet voor de lol dat een eigen dorpswacht nu de gaten opvult. Dat is op zich natuurlijk een mooi initiatief, maar meer politiemannen en -vrouwen zijn hard nodig en dat is echt niet alleen in mijn dorp Elspeet.

Voorzitter. Dan de ondernemer. Ondernemers zijn mannen en vrouwen die hard werken en hun energie en denkkracht omzetten in werk en inkomen. Ze kunnen maar niet begrijpen dat er nog altijd niets gedaan wordt aan die papierwinkel waar ze hun kostbare tijd in moeten steken en aan de stapels onwerkbare regels en regeltjes. Het wil er bij werknemers ook niet in dat er van je inspanning minder overblijft en meer naar de Staat vloeit als je extra werkt om wat bij te verdienen. Ik zou zo nog een poosje kunnen doorgaan, maar daar heb ik de tijd niet voor. Ik zou daarom de volgende vraag bij de minister-president neer willen leggen: herkent u de zorgen van die leraar, die eenverdiener, die boer, het jonge stelletje, die militair of die agent, die ik zojuist langsliep? Wat wil het kabinet daaraan doen? Ik weet natuurlijk dat u als demissionair premier beperkt bent in wat nog kan. Maar het kan zomaar zijn dat u nog maanden, misschien wel een jaar aan de knoppen kunt draaien. Wat zou u, voor u de politieke arena verlaat, nog willen realiseren?

Over de kabinetsformatie gesproken: de vorige was een dieptepunt. Dat kunnen we wel stellen. Een van de hoofdconclusies in het evaluatierapport is dat de verkenner die de aftrap van de formatie verricht iemand moet zijn op afstand van het politieke slagveld naar de verkiezingen. Mijn voorstel is daarom om de formatie weer te starten met diegene die al van kind af aan geleerd heeft boven de partijen te staan: ons staatshoofd, de koning. Als hij, net zoals zijn moeder deed, eerst de adviezen inwint van de fractievoorzitters en op basis daarvan een verkenner aanwijst, dan winnen we tijd en voorkomen we afspraken tussen partijen in achterkamertjes. Ik overweeg daarover in tweede termijn een motie in te dienen.

Voorzitter. Er is veel wantrouwen in dit land. Ik denk dan aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire, aan de inwoners van Groningen en aan de boeren en de vissers wier bestaan bedreigd wordt. Maar ik denk ook aan de ouderen, zieken en gezinnen waar stille armoede geleden wordt, omdat ze iedere maand geld tekortkomen voor de meest basale dingen als wonen, eten, energie en kleding.

Voorzitter. Ik noem ook migratie. Laten we eerlijk zijn: dat gaat gewoon niet goed. Het kabinet is er zelfs over gestruikeld. Het staat voor de SGP buiten kijf dat we barmhartig dienen te zijn voor mensen die vervolgd worden vanwege hun levensovertuiging of geloof, maar er zijn wel grenzen. Ik ken mensen die asielzoekers in hun huis opvangen, maar als dat huis vol is dan houdt het gewoon op. Dat is wat er nu speelt. Er is te weinig capaciteit bij de IND, te weinig opvang en er zijn te weinig woningen. Door het ontbreken van de moed om de toestroom echt in te dammen en betere opvang voor vluchtelingen dichtbij hun oorspronkelijke huis te realiseren, moeten we constateren dat het steeds erger wordt.

Voorzitter. Ik wil nog even terug naar de werkplaats van mijn opa. Ik heb nog twee onderdelen. Die werkplaats van mijn opa was zes dagen per week open, van maandagochtend vroeg tot zaterdagavond laat. Maar op zondag heerste er rust. Dan waren wij, zogezegd, in de werkplaats van een Ander, met een hoofdletter. Dan stroomde de oude, grote, hervormde dorpskerk iedere zondag twee keer vol. Ook in die kerk werd iets aangeboden. Daar werd genodigd tot het heil, zoals wij dat zeggen in Elspeet. Ik wil de tekst die mij vaak getroffen heeft, maar even voorlezen. Die komt uit Jesaja 55: "O alle gij dorstigen komt tot de wateren, en gij, die geen geld hebt, komt, koopt en eet, ja komt, koopt zonder geld, en zonder prijs, wijn en melk!".

En als mensen dan dachten "hoe moet dat toch, en hoe kan dat dan toch?", dan kregen zij ook een hart onder de riem gestoken, uit Lucas 4, want daarin zegt Jezus zelf over God de Vader: "Hij heeft Mij, zijn zoon, gezonden, om den armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen, die gebroken zijn van hart." Dat heeft mij altijd veel troost gegeven, en dat doet het nog steeds.

Voorzitter. In die kerk werd ook gezongen, bijvoorbeeld uit psalm 139, waarin het gaat over het leven van mensen, dat al begint in de moederschoot. Dat is wonderbaarlijk gemaakt, zoals dat in die psalm staat, als een borduursel. Het raakt mij dat het ongeboren leven nog nooit zo weinig bescherming genoot als nu. En ik hoop vurig dat er een eind komt aan de abortuspraktijk in Nederland. Wie abortus zelfs tot een mensenrecht wil verheffen, miskent het niet te loochenen feit dat ook een ongeboren kind een levend mensenkind is.

Voorzitter. Nog een laatste ding over die werkplaats van mijn opa. Dat was eigenlijk ook al een kringloopwinkel voordat die bestonden. Er stond een oude werkbank van hout ā€” u kunt dat zien op die foto op mijn socials ā€” en daarnaast hingen weet-ik-hoeveel oude koplampen en fietsbellen. Op de bank stonden dozen vol oude schroefjes, moertjes en ventielen. Ik had af en toe gewoon bijna geen ruimte om daar nog op te werken. Maar mijn opa recyclede al voordat dat zo genoemd werd. Dat deed hij niet omdat de overheid hem daartoe dwong, maar vanuit zichzelf. Materiaal had gewoon waarde. En alleen zo kon hij, de vakman, samen met mijn oma, de zakenvrouw, een zaak overdragen aan twee van zijn kinderen, die ook weer nieuwe dingen konden oppakken. Van die mentaliteit moeten wij het hebben in ons land, ook en juist nu.

Ik weet zeker dat wij, kabinet en Kamer samen, in de voorbije jaren hebben geprobeerd om die problemen op te lossen. Aan goede wil ontbrak het niet, maar het feit is dat onze wil stukliep op de weerbarstige werkelijkheid. De realiteit is niet, of maar in zeer beperkte mate, maakbaar. Ik denk dat de vertrouwenscrisis van nu daar alles mee te maken heeft. Het ligt in onze menselijke aard om ons leven naar onze hand te zetten. Ook de overheid wil dat. Gevolg was en is een steeds meer verstikkende overheidsbemoeienis en steeds meer knellende regels. Zo moest de Staat zich wel vertillen en ontstond er ook kortsluiting tussen kiezers en gekozenen. De optelsom van onrealistische verwachtingen en goedkope beloftes is teleurstelling die zich vertaalt in slopend wantrouwen.

Tegen de tijdsgeest in gaat de SGP de verkiezingen in met het motto: woord houden. Dat motto zegt iets over de omgang van mensen met elkaar. Woord houden als man en vrouw, in het gezin, op straat, in het verkeer en in de samenleving. En ja, dat geldt ook voor de politieke omgangsvormen, want het maakt een groot verschil of je de ander benadert vanuit wantrouwen of vanuit welwillendheid. Wees eerlijk, dus doe geen onmogelijke beloftes, want anders wordt het woordbreuk.

Voorzitter. Afgelopen zomer waren wij als gezin in Israƫl. Dat was een lang gekoesterde wens. We hebben daar drie heerlijke weken gehad. Wij bezochten daar heel veel Bijbelse plaatsen. Telkens na die bezoeken las ik daar iets over in de Bijbel. Zo las ik na een bezoek aan de Hizkiatunnel bij Jeruzalem over de geschiedenis van Hizkia en andere koningen van Israƫl, en ook over koningen van Juda. Het viel me op dat wanneer de koning God diende, het met het Joodse volk goed ging en ook andersom. Het is mijn vaste overtuiging dat datzelfde ook geldt voor Nederland. Alleen een terugkeer naar God en Zijn woord, kan ons vooruithelpen. Natuurlijk zijn dan niet alle praktische en politieke problemen direct opgelost, maar in de Bijbel lees ik dat als een volk zich wendt naar God en in Zijn wegen wandelt, er hoop gloort.

Tot slot, voorzitter. Weet u wie er ook geregeld in die werkplaats van mijn opa kwam? Dat was Bas van der Vlies, de voorganger van mijn voorganger. Voor enkele jaren was hij iedere zomer vaste klant in Elspeet, waar hij logeerde bij zijn moeder en familie. Hij is nu op een plaats waar hij het veel beter heeft. Twee weken geleden werd ik de opvolger van zijn opvolger, Kees van der Staaij. Ik hoop de kracht en de tijd te krijgen om mijn ambt in te vullen in lijn met hun tomeloze inzet en weldadige wijsheid."

Meerartikelen

Dragqueens
Fun

Dragqueens gaan bloot voor Palestijnse zaak

In een video gaan dragqueens wel erg ver voor de Palestijnse zaak. Ze trekken hun kleding uit op straat, terwijl ze playbacken op 'Zombie' van The Cranberries. Ondertussen wappert de Palestijnse vlag volop. De video leidt tot gemengde reacties op soc

Vlaams Belang
Nieuws

Vlaams Belang presenteert rechtse visie voor Europese Unie

Vlaams Belang heeft zijn nieuwe Europees verkiezingsprogramma gepresenteerd in Brussel. De partij streeft naar een grondige hervorming van de Europese Unie (EU) en wil meer macht terug naar de lidstaten brengen. "We moeten terug naar een samenwerking

Israƫl
Nieuws

Israƫlische vlaggen verboden op straat tijdens Eurovisie Songfestival

De Zweedse stad Malmƶ, gastheer van het Eurovisie Songfestival dit jaar, neemt extra veiligheidsmaatregelen vanwege de deelname van Israƫl aan de wedstrijd. De aanleiding hiervoor zijn de sterke anti-Israƫl-sentimenten rondom het muziekfestijn. Plann

Yousaf
Nieuws

Linkse Schotse regering valt uit elkaar: eerste minister stapt op

SNP-leider en eerste minister van Schotland, Humza Yousaf, stapt per direct op. Zijn positie stond onder druk sinds hij vorige week  het coalitieakkoord met de Schotse Groenen beĆ«indigde. En aangezien hij een motie van wantrouwen waarschijnlijk niet

Eerdmans
Nieuws

JA21-voorman clasht met oud-SP-politica over asielaanpak: 'Er moet een hek om het land'

In een recente discussie bij WNL op zondag zijn politieke leiders Joost Eerdmans van JA21 en voormalig SP-Kamerlid Gesthuizen in conflict gekomen over de aanpak van asielzoekers in Nederland. De gesprekken, gelekt door onbekende bronnen, wijzen op de

Blommestijn
Nieuws

Raisa Blommestijn prijst Hongarije als gidsland: 'Ons thuis is verwoest'

Rechtsfilosofe Raisa Blommestijn ziet Hongarije als een belangrijk gidsland voor Europese landen. 'Deze stad en dit land laten zien hoe een samenleving eruit ziet als de leiders de grenzen bewaken en migranten geen vrij spel hebben. Hoe sociale cohes

Solskyi
Nieuws

OekraĆÆense minister biedt ontslag aan vanwege corruptieonderzoek

De OekraĆÆense landbouwminister Mykola Solskyi heeft zijn ontslag ingediend vanwege een strafrechtelijk corruptieonderzoek naar hem. De OekraĆÆner zou tussen 2017 en 2021, voordat hij minister werd, betrokken zijn geweest bij de diefstal van staatsland

Jetten
Nieuws

Klimaatminister Jetten blijft CO2 uitstoten: 'Ik ben geen heilig boontje'

Klimaatminister Rob Jetten (D66) is niet van plan het juiste voorbeeld te geven, en zal doorgaan met CO2 uitstoten. Dit suggereert hij in een AD-interview. Kritiek op zijn vlieggedrag wuift hij van de hand.  In december kreeg Jetten bakken kritiek ov

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Von der Leyen Győri
Achtergronden

Europarlementariƫr haalt uit naar EU-chef: 'Ze leeft in een andere werkelijkheid'

De Europese Unie is verdeeld en zwak als het gaat om crisisbeheer, vindt de Hongaarse EuroparlementariĆ«r Enikő Győri. Volgens haar is Brussel het de afgelopen vijf jaar niet gelukt om bestaande problemen aan te pakken. Ook haalt ze hard uit naar Comm

Anouk
Nieuws

Anouk gecanceld nadat ze 'racistische' term gebruikt

Rapper Sor treedt niet meer op in het voorprogramma van Anouk. Hij heeft twee shows in de Ziggo Dome afgezegd. Dit besluit volgt nadat Anouk op social media het n-woord gebruikte. Anouk had kritiek op rapper Ronnie Flex op social media. Dat deed ze n

van houwelingen
Nieuws

FVD'er geschokt over antwoorden kabinet op vragen over oorlog OekraĆÆne: 'Zeer zorgelijk'

Forum voor Democratie heeft de regering vragen gesteld over de mogelijke risico's van een nucleaire oorlog als gevolg van het conflict in OekraĆÆne. De antwoorden op deze vragen zijn nu bekend en volgens Pepijn van Houwelingen, Tweede Kamerlid namens

water
Nieuws

Drinkwaterbedrijf oppert oplossing om drinkwatercrisis te bestrijden: veelgebruikers extra laten betalen

Met de zomer om de hoek vreest men opnieuw voor een penibele situatie rondom het schone drinkwater in Nederland. Drinkwaterbedrijf Vitens overweegt consumenten die buitensporig veel drinkwater verbruiken extra te laten betalen, als de overheid hierto

Orban
Video

OrbĆ”n: 'Ik wil niet dat Hongaren zullen sterven in oorlog OekraĆÆne'

Tijdens een recente lezing gaf de Hongaarse premier Viktor OrbĆ”n zijn kijk op de Russisch-OekraĆÆense oorlog. OrbĆ”n geeft aan kritisch te zijn op West-Europeanen die claimen dat deze oorlog 'onze oorlog' is. Volgens hem is dat helemaal niet zo. Het is

Dijksma
Nieuws

Stroomuitval dreigt in Utrecht door eigen klimaatkoers

Het stroomnet in de provincie Utrecht staat onder druk. Als er niet snel wordt ingegrepen, dreigt er in 2026 ongecontroleerde stroomuitval. Hierdoor zijn plannen om van het gas af te gaan tijdelijk opgeschort. De provincie overweegt ongebruikelijke m

Koningsdag
Fun

Linkse academicus klaagt over 'toxische masculiniteit' tijdens Koningsdag

Docent aan de Universiteit van Leiden, Miko Flohr, lijkt niet zo'n leuke Koningsdag te hebben gehad. Online klaagt hij namelijk over de 'toxische masculiniteit' van oranje-geklede, blanke jongeren in zijn treincoupƩ. Dit leidt tot verbaasde reacties

Ebru Umar
De kritische blik

Waarom blijft Nederland altijd terroristen omarmen?

Kranten en media zijn zowel fascinerend als meedogenloos, zeker als je erin werkt en een andere kijk op de werkelijkheid hebt dan de mainstream. De partijdigheid gedreven door commercie is zowel onvermijdelijk en zichtbaar; helaas alleen voor degenen

Julien Thierry
Video

Monument voor vermoorde slachtoffers van Soedanese asielzoeker

Vier jaar geleden werden Julien en Thierry vermoord door een Soedanese asielzoeker met jihadistische opvattingen. De vluchteling verwondde ook andere omstanders. Daarom is er begin deze maand een herdenkingsmonument voor hen onthuld op het plaats del

Floris
Video

Floris is genderfluĆÆde: "Ik ben geen man of vrouw"

De jonge twintiger Floris identificeert zich als genderfluĆÆde. Hij voelt zich namelijk niet thuis in het hokje 'man' of 'vrouw', vertelt hij in een video-interview met Vriendin. Desondanks heeft zijn moeder hier wel moeite mee. "Hij blijft mijn zoon"

Milei
Nieuws

Rechtse Milei presenteert eerste Argentijnse begrotingsoverschot in 16 jaar tijd

De nieuwe president van Argentiniƫ, Javier Milei, presenteert het eerste begrotingsoverschot van het land sinds 2008. Hij noemt dit een "historische prestatie". In het eerste kwartaal van 2024 registreerde Argentiniƫ een overschot van ongeveer 275 mi

Leerlingen
Onderzoek

Studie: Duitse tieners bekeren zich uit angst tot islam

Steeds meer Duitse schoolkinderen bekeren zich tot de islam, uit angst om buiten de boot te vallen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van het KFN-instituut in Nedersaksen. Volgens de studie vindt 67,8 procent van de ondervraagde leerlingen de Koran be