Madagaskar past nieuwe wet toe: kinderverkrachter krijgt castratie

Een rechtbank op Madagaskar heeft voor het eerst een man veroordeeld tot chirurgische castratie, na het verkrachten van een zesjarig meisje. De man kreeg daarnaast een levenslange gevangenisstraf met dwangarbeid opgelegd. Het is de eerste keer dat de nieuwe wet wordt toegepast, meldt persbureau Reuters.
De veroordeling is het gevolg van een gruwelijke zaak uit 2024, waarbij de dader niet alleen het kind verkrachtte, maar ook probeerde haar van het leven te beroven. De zaak veroorzaakte destijds grote woede op het eiland.
Madagaskar voerde vorige jaar een nieuwe wet in die zware straffen mogelijk maakt voor kinderverkrachting. Sindsdien kunnen daders worden gecastreerd, afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer. Bij kinderen onder de tien jaar kan de rechter kiezen voor een chirurgische castratie, waarbij de teelballen van de dader worden verwijderd. Bij oudere slachtoffers is ook chemische castratie mogelijk, via medicatie die het testosteron onderdrukt.
De wet werd destijds met grote meerderheid aangenomen door het parlement en de senaat. De regering zei dat ze met deze maatregel een duidelijk signaal wil afgeven aan plegers van seksueel geweld tegen kinderen. “De beslissing van vandaag is een krachtig en belangrijk signaal van het rechtssysteem, bedoeld om ook als waarschuwing te dienen voor iedereen met soortgelijke kwaadaardige bedoelingen,” aldus de procureur-generaal tijdens de bekendmaking van het vonnis.
Achtergrond: honderden verkrachtingszaken per jaar
Volgens officiële cijfers werden er in 2023 alleen al zo’n 600 verkrachtingen van minderjarigen gemeld op Madagaskar. De regering wil deze aantallen terugdringen door strengere straffen in te voeren. Tot voor kort kon een kinderverkrachter maximaal vijf jaar celstraf krijgen. Met de nieuwe wet is dat flink opgeschroefd.
Naast levenslang en castratie voorziet de wet ook in dwangarbeid als extra straf. Het doel is om herhaling onmogelijk te maken én afschrikking te vergroten.
Felle kritiek van mensenrechtenorganisaties
De wet zorgt ook voor stevige internationale kritiek. Amnesty International noemt de maatregel “wreed, onmenselijk en vernederend”. Volgens Amnesty lost deze vorm van straf het probleem van kinderverkrachting niet op, en is er een groot risico op mensenrechtenschendingen.
Toch houdt de regering voet bij stuk. Minister van Justitie Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa benadrukte al eerder dat “Madagaskar een soeverein land is dat het recht heeft om zijn wetten aan te passen.” Ze wijst op de ernst van het probleem en het gebrek aan afdoende alternatieven.
Bij chirurgische castratie verwijdert een arts de teelballen van de dader, geheel of gedeeltelijk. Daardoor stopt het lichaam met het aanmaken van testosteron, en verdwijnt in principe ook het seksuele verlangen. Bij chemische castratie wordt met medicatie hetzelfde effect beoogd, maar tijdelijk en zonder operatie.
De gekozen strafvorm hangt af van de leeftijd van het slachtoffer. Bij leeftijd jonger dan 10 jaar volgt een verplichte chirurgische castratie. Tussen 10 en 13 jaar is er een keuze tussen chirurgisch of chemisch. En is het slachtoffer ouder dan 13 jaar, dan is chemische castratie verplicht.