Kamer willigt eis Extinction Rebellion in: gaat fossiele subsidies onderzoeken
De Tweede Kamer stemt dinsdag in met de zogeheten 'Extinction Rebellion'-motie, die oproept tot onderzoek naar fossiele subsidies. De motie wordt aan een meerderheid geholpen dankzij een draai van het CDA. Desondanks is de vraag wat de gevolgen zullen zijn. Begin deze maand besloot Extinction Rebellion zijn dagelijkse A12-blokkade te stoppen met deze motie, maar de vraag is of de klimaatactiegroep niet opnieuw de barricade op zal gaan.
In de Tweede Kamer is er tóch een meerderheid voor de motie van PvdA/GL en D66 om de zogeheten 'fossiele subsidies' af te bouwen. Dit zijn onder meer belasting voordelen voor grote energiebedrijven. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat dit jaarlijkse bedrag zou liggen op zo'n 39,7 tot 46,4 miljard euro, aldus de motie. Dankzij een draai van de CDA-fractie zullen toch genoeg Kamerleden voorstemmen.
Het motie wordt ook wel aangeduid als de 'Extion Rebellion-motie', omdat de klimaatactiegroep zijn dagelijkse A12-blokkade hierom is gestaakt. Bijna een maand lang bezette Extinction Rebellion dagelijks de Haagse A12 om aandacht te vragen voor hun politieke eisen. Zo wil de klimaatactiegroep onder meer dat de - in hun woorden - 'fossiele subsidies' van de Nederlandse staat worden afgebouwd. Maar aangezien de desbetreffende motie deze week in de Tweede Kamer zou worden behandeld, besloot Extinction Rebellion begin deze maand de dagelijkse protestactie voorlopig op te schorten. Dit was in afwachting van de stemming over de bewuste motie.
De boodschap was simpel: 'Als de motie niet wordt aangenomen, komen we terug met nog veel meer.' Bovendien betekent het aannemen van de motie niet per definitie dat men stopt met hun acties. 'Als de motie wordt aangenomen, bekijken we deze kritisch', schrijft men. 'Als de voorwaarden niet goed genoeg zijn, beraden we ons op volgende stappen.'
De vraag is of Extinction Rebellion tevreden zal zijn met de aangenomen motie. Volgens CDA'er Derk Boswijk is het voorstel namelijk dusdanig uitgekleed dat zijn fractie ermee kon instemmen. De vraag is dus of de motie nog scherp genoeg zal zijn voor de klimaatactivisten.