Timmermans betrapt op leugens over kernenergie: zo zit het écht

Achtergronden24 oktober 2023 4 minuten Marit Nubé
Timmermans
ANP

Zondag deed GL/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans mee aan het College Tour-verkiezingsdebat. Hier deed hij een aantal opvallende uitspraken over kernenergie. Maar al snel blijkt zijn betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de klimaatpaus betrapt tijdens een prime time televisiedebat? Lees het hier!

Dit weekend namen de partijleiders Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmerman (GL/PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op in het eerste grote verkiezingsdebat op televisie, College Tour. Hier werd een aantal opvallende uitspraken gedaan, vooral door Timmermans over kernenergie. Zo zei hij fel hierop tegen te zijn, omdat het niet "nodig, haalbaar of betaalbaar" zou zijn. De officieuze klimaatpaus zet liever in op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen.

Maar na afloop krijgt Timmermans flink de wind van voren. Eén voor één ontrafelen experts namelijk dat zijn beweringen over kernenergie helemaal niet kloppen. Op welke leugens is de linkse partijleider betrapt? RIVM-medewerker Lars Roobol weerlegt ze stuk voor stuk op X.

Allereerst is de noodzaak van een betere energiemix al breed uitgemeten. Eerder dit jaar trok TenneT namelijk aan de bel. De netbeheerder vreest dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijker wordt van windmolens en zonnepanelen. Maar deze groene oplossingen zijn bepaald niet ideaal. In hun energievoorzienig zijn wind- en zonneparken namelijk erg wisselvallig vanwege de weersomstandigheden, merkt TenneT op. Als het niet genoeg waait of zonnig is, wordt er geen stroom opgewekt. Daarom vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

1. Kernenergie is niet betaalbaar
De eerste bewering van Timmermans is dat kernenergie niet betaalbaar zou zijn. Maar hiermee is RIVM-medewerker Lars Roobol het oneens. Hernieuwbare energie is volgens hem namelijk nog veel duurder.

Alleen al vorige week werd bekend dat de geschatte aansluitkosten van windparken op zee in totaal 40 miljard euro hoger zullen uitvallen. Vorig jaar werden de verwachte kosten van 2032 tot 2057 nog berekend op 2 miljard euro per jaar. Maar volgens de nieuwe schatting valt dit bijna twee keer zo hoog uit: 3,6 miljard euro. In totaal zullen hierdoor de kosten zo'n 40 miljard euro hoger liggen.

Stroom zal hierdoor mogelijk 'flink' duurder worden, liet demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) vorige week weten in een Kamerbrief. De hogere kosten worden namelijk verhaald op de nettarieven, dus de stroomprijzen voor Nederlandse klanten. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

40 miljard euro is een hoog bedrag. Europarlementariër Rob Roos berekende dat je hiermee 17 kleine kerncentrales (SMR's) kunt kopen, die 60 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte levert. Daarom legt Roobol uit: kernenergie is wellicht niet goedkoop, maar hernieuwbare energie is nog veel duurder.

2. Bedrijven willen niet instappen
In het debat beweert Timmermans ook dat bedrijven niet zouden willen instappen met kernenergie. Maar ook dit is volgens Roobol onwaar. Hij wijst op een recente Kamerbrief van minister Jetten. Hierin staat dat maar liefst drie bedrijven in gesprek zijn met het kabinet over de bouw van de twee geplande kerncentrales.

Het gaat om het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse Kepco. Deze bedrijven willen wel degelijk instappen als leveranciers in de Nederlandse kernenergiemarkt, legt Roobol uit. En dus is deze bewering van Timmermans makkelijk weerlegd.

3. Het moet met publiek geld gebeuren
In het debat zegt Timmermans ook dat kerncentrales volledig gefinancierd moeten worden met publiek geld. Maar ook dit blijkt onwaar, stelt Roobol. 'Volgens mij moet hij zich eens verdiepen in de financiering van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Volgens mij is financiering door de staat niet aan de orde, wellicht zelfs een nadeel', schrijft hij op X.

4. De bouw van kerncentrales duurt te lang
Timmermans vindt de bouw van kerncentrales onrendabel, omdat het te lang zou duren voordat ze in werking kunnen. Maar hiermee is Roobol het niet eens. Voor grote kerncentrales geldt deze bewering weliswaar, maar niet voor kleine kerncentrales (SMR's), stelt hij. Deze kunnen namelijk al binnen acht jaar operationeel zijn, vertelt topman Carlo Wolters van kerncentrale-exploitant EPZ deze maand in een interview met PZC.

"Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", licht Wolters toe. "Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan."

5. Er is geen plek voor kerncentrales
Ook beweert Timmermans dat er geen plek is voor kerncentrales in het kleine en dichtbevolkte Nederland. Maar ook dit is onwaar, stelt Roobol. Zo wijst hij erop dat het Finse Olkiluoto 3 slechts 19 hectare in beslag neemt, maar wel jaarlijks 12 miljard kilowattuur oplevert. Dit blijkt uit een recent TVO-rapport.

Dit is een wereld van verschil met het windmolenpark dat zal komen in IJmuiden, vervolgt Roobol. 'IJmuiden moet op 400 vierkante kilometer (40.000 hectare!!!) een windpark van 4000 megawatt leveren. Ik doe genereus en gun het park dat het gemiddeld 65 procent van hun maximale vermogen haalt: 23 miljard kWh per jaar. Dus dat hele windpark, op 40.000 hectare, zo evenveel stroom leveren in een jaar als 2 grote kerncentrales, op 40 hectare! En er zou geen plaats zijn? En de kerncentrales leveren stroom wanneer je wilt, en het windpark als het voldoende hard, maar niet té hard, waait', vertelt hij op X.

'Groene sprookjes'
In zijn slotoordeel is Roobol dan ook snoeihard. 'Meneer Timmermans, u spreekt uw talen, u hebt een goed stel hersens. En toch debiteert u deze onzin op nationale televisie. Wat het onderwerp kernenergie betreft bent u wat mij betreft af. U vertelt groene sprookjes.'

Niet iedereen gelooft in deze sprookjes van Timmermans. In Limburg is men dit jaar al begonnen met de start van een grootschalig onderzoek naar de bouw van SMR's. Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.

Wij vragen ons af...

Vindt u Frans Timmermans nog geloofwaardig na dit debacle met kernenergie?

Meerartikelen

Kuipers
Nieuws

VWS-minister wijdt gezondheidsklachten aan klimaatverandering

Volgens VWS-minister Ernst Kuipers (D66) is klimaatverandering steeds vaker de oorzaak van gezondheidsproblemen, zo als auto-immuunaandoeningen, longproblemen, mentale ziektes en de ontwikkeling van baby's. Daarom vindt hij dat een adequate klimaataa

Milei
Fun

Milei doorprikt linkse droom: "Je krijgt armoede en ongelijkheid"

Links wil graag meer sociale rechtvaardigheid in de samenleving, maar dit vindt de kersverse Argentijnse president Javier Milei een slecht streven. Hij denkt dat de politiek veel beter kan streven naar economische vrijheid, omdat dit vanzelf meer gel

Dam
Fun

Links demonstreert tegen Wilders: "Hij is ondemocratisch"

Dit weekend vond er een landelijke actiedag tegen Wilders plaats. Hoewel het protest groot was aangekondigd door tientallen organisaties, kwamen er amper honderd mensen opdagen. Powned besloot een kijkje te nemen, en de aanwezigen te spreken.

Simons
Achtergronden

Tweede Kamer neemt afscheid van Sylvana Simons: dit waren haar meest opmerkelijke optredens

Dinsdag neemt de Tweede Kamer afscheid van vertrekkende en niet terugkerende politici. Een van die politici die niet terugkeert, is Sylvana Simons. Volgens GroenLinkser Suzanne Kröger schreef Simons geschiedenis door haar werk als Kamerlid. NieuwRech

hema
Fun

HEMA promoot speciale elastomap na lekken notitie door Omtzigt: 'Handig als je wil dat anderen niet meelezen'

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft een opvallende notitie gelekt na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Op een vel papier staat de tekst: 'Niet in PVV/NSC/BBB-kabinet'. Naar aanleiding van het lekken kon HEMA het niet laten om er een grap over t

Kopenhagen
Nieuws

Denemarken zet soldaten in om Joodse burgers te beschermen

De Deense autoriteiten maken bekend het leger in te zetten om hun Joodse burgers te beschermen. De Deense overheid acht dit noodzakelijk vanwege de virulente Jodenhaat in het Westen. Door de Hamas-oorlog ziet de overheid dat het openlijke antisemitis

Bergkamp
Nieuws

Vera Bergkamp neemt afscheid als Kamervoorzitter: wordt Bosma haar opvolger?

D66'er Vera Bergkamp neemt dinsdag afscheid van het Binnenhof als Kamervoorzitter. Ze breidt een einde aan haar voorzitterschap van 2,5 jaar. Wie haar gaat opvolgen, is vooralsnog onduidelijk. Wel wordt de naam van ondervoorzitter Martin Bosma (PVV)

Wilders
Fun

Wilders heeft weinig trek in vragen journalist: 'Zuur'

PVV-voorman Geert Wilders had dinsdag weinig zin om vragen te beantwoorden over berichten op zijn sociale media. "Ik draag altijd bij aan het scheppen van vertrouwen", zei Wilders, die vervolgens wegliep bij de camera's en "zuur" mompelde. Bekijk hie

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Baudet
Nieuws

Van Haga heeft spijt over aansluiten bij FVD: "Had ik nooit moeten doen"

BVNL-voorman Wybren van Haga blikt Haarlem105 terug op een bewogen campagneperiode. Van Haga en zijn partij schoten net tekort om in de Tweede Kamer te blijven. Ondanks het mislopen van die zetel blijft Van Haga optimistisch over de toekomst. Op de v

Hugo Jakob de Jonge
Nieuws

Broertje Hugo de Jonge: 'Israël is een laf terreurstaatje en heeft alle elites in z'n broekzak'

Jakbo de Jonge, het broertje van CDA-minister Hugo, is fel gekant tegen Israël. Volgens hem is het een 'laf terreurstaatje' dat 'alle Westerse politieke en media-elites in z'n broekzak heeft'. Ook vindt hij dat Israël een 'normaal land' moet worden. 

KLM D66
Fun

D66'er die aanwezig is bij klimaattop Dubai blijkt halve wereld rond te vliegen voor plezierreisjes

Evita Rozenberg, Statenlid namens D66 in Zuid-Holland, is dezer dagen aanwezig bij de klimaattop in Dubai. Ondanks het feit dat ze enorm begaan is met het klimaat en zich grote zorgen maakt om de klimaatverandering blijkt ze praktisch de hele wereld

Asiel
Nieuws

Asielzoekers in Ter Apel: "Stelen is normaal"

Asielzoekers in Ter Apel zeggen eerlijk tegen De Telegraaf dat eten stelen 'normaal' en 'geen probleem' is. Overlast neemt toe en de sfeer lijkt grimmig.  "Het is nog erger dan dat het een half jaar geleden was. We zijn er niet op vooruit gegaan", ze

Vluchtelingen
Nieuws

Honderden asielzoekers in gevecht met elkaar in azc in Duitsland

In het asielzoekerscentrum Tegel in Berlijn zijn honderden vluchtelingen met elkaar slaags geraakt. Er vielen meerdere gewonden. Het zou gaan om een conflict tussen Syriërs en Turkse Koerden. Politiecommissaris Stephan Weh zegt tegen Het Laatste Nieu

Wilders
Peiling

Vlaams Belang veruit de grootste in nieuwe peiling; N-VA tweede partij Vlaanderen

Het Vlaams Belang maakt een flinke groeispurt door in de peilingen in Vlaanderen. Het Belgische medium GVA peilt de stemming voor het eerst sinds mei dit jaar. Ten opzichte van die maand groeit de Vlaamse partij met drie procentpunten. De N-VA stijgt

Baudet
Nieuws

Nieuwe verkiezingen? Baudet pleit voor stembusakkoord met BBB, SGP en PVV

De verkennende fase van de formatie is in volle gang, maar vlotten wil het nog niet echt. De PVV zou graag in een kabinet willen zitten met BBB, VVD en NSC. Maar de twee laatstgenoemde partijen durven geen harde nee of ja te zeggen. Volgens FVD-voorm

Le Pen
Video

Le Pen tegen radicale islam: "Totalitaire ideologie die de dood van de Fransen wil"

De Franse oppositieleider Marine le Pen (Rassemblement National) haalt uit naar radicale islamisten in Frankrijk. Ze wil dat aan mensen met een dubbele nationaliteit die een islamitische ideologie aanhangen hun Franse nationaliteit ontnomen wordt. "D

Regenboog kinderen
Nieuws

PVV Purmerend hekelt Paarse Vrijdag: "Wees gewoon jezelf"

Nicole Moinat, fractievoorzitter voor de PVV in Purmerend, bekritiseert de promotie van Paarse Vrijdag op het Da Vinci College. De PVV steunt gelijke rechten voor homo's maar is al langer kritisch over wat de partij ziet als doorgeslagen politiek. "O

Scheepers
Fun

Komiek Rob Scheepers: Sinterklaas mag helemaal niks meer

Cabaretier Rob Scheepers is helemaal klaar met de betutteldrift rondom het Sinterklaasfeest. Volgens Scheepers mag er bijna niks meer tijdens het kinderfeest. In een korte sketch weet hij de gekte van de dag komisch uit te leggen. Bekijk nu de hele v

Sinterklaas
Fun

Hilarisch: Sinterklaas arriveert met stijl in Amsterdam

Sinterklaas besloot dit jaar met stijl aan te komen in Amsterdam. Op beelden is te zien hoe de goedheiligman dit jaar op een nogal bijzondere manier aankwam in de Nederlandse hoofdstad. Bekijk het filmpje nu: Meanwhile .. in Amsterdam ... 😅It's that

Klimaat
Fun

Automobilist moet niks hebben klimaatactivisten: rijdt dwars over ze heen

Italiaanse klimaatactivisten waren niet succesvol in het blokkeren van een snelweg. Een automobilist had namelijk weinig trek in de blokkade en besloot om gewoon door te rijden. Op de beelden is te zien dat de automobilist woest was op de activisten