Timmermans betrapt op leugens over kernenergie: zo zit het écht

Achtergronden 24 oktober 2023 4 minuten Marit Nubé
Timmermans
ANP

Zondag deed GL/PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans mee aan het College Tour-verkiezingsdebat. Hier deed hij een aantal opvallende uitspraken over kernenergie. Maar al snel blijkt zijn betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de klimaatpaus betrapt tijdens een prime time televisiedebat? Lees het hier!

Dit weekend namen de partijleiders Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Frans Timmerman (GL/PvdA) en Caroline van der Plas (BBB) het tegen elkaar op in het eerste grote verkiezingsdebat op televisie, College Tour. Hier werd een aantal opvallende uitspraken gedaan, vooral door Timmermans over kernenergie. Zo zei hij fel hierop tegen te zijn, omdat het niet "nodig, haalbaar of betaalbaar" zou zijn. De officieuze klimaatpaus zet liever in op hernieuwbare energie als windmolens en zonnepanelen.

Maar na afloop krijgt Timmermans flink de wind van voren. Eén voor één ontrafelen experts namelijk dat zijn beweringen over kernenergie helemaal niet kloppen. Op welke leugens is de linkse partijleider betrapt? RIVM-medewerker Lars Roobol weerlegt ze stuk voor stuk op X.

Allereerst is de noodzaak van een betere energiemix al breed uitgemeten. Eerder dit jaar trok TenneT namelijk aan de bel. De netbeheerder vreest dat er vanaf 2030 stroomtekorten zullen ontstaan, omdat Nederland steeds afhankelijker wordt van windmolens en zonnepanelen. Maar deze groene oplossingen zijn bepaald niet ideaal. In hun energievoorzienig zijn wind- en zonneparken namelijk erg wisselvallig vanwege de weersomstandigheden, merkt TenneT op. Als het niet genoeg waait of zonnig is, wordt er geen stroom opgewekt. Daarom vreest TenneT in de toekomst niet meer altijd te kunnen voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

1. Kernenergie is niet betaalbaar
De eerste bewering van Timmermans is dat kernenergie niet betaalbaar zou zijn. Maar hiermee is RIVM-medewerker Lars Roobol het oneens. Hernieuwbare energie is volgens hem namelijk nog veel duurder.

Alleen al vorige week werd bekend dat de geschatte aansluitkosten van windparken op zee in totaal 40 miljard euro hoger zullen uitvallen. Vorig jaar werden de verwachte kosten van 2032 tot 2057 nog berekend op 2 miljard euro per jaar. Maar volgens de nieuwe schatting valt dit bijna twee keer zo hoog uit: 3,6 miljard euro. In totaal zullen hierdoor de kosten zo'n 40 miljard euro hoger liggen.

Stroom zal hierdoor mogelijk 'flink' duurder worden, liet demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) vorige week weten in een Kamerbrief. De hogere kosten worden namelijk verhaald op de nettarieven, dus de stroomprijzen voor Nederlandse klanten. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

40 miljard euro is een hoog bedrag. Europarlementariër Rob Roos berekende dat je hiermee 17 kleine kerncentrales (SMR's) kunt kopen, die 60 procent van de huidige Nederlandse elektriciteitsbehoefte levert. Daarom legt Roobol uit: kernenergie is wellicht niet goedkoop, maar hernieuwbare energie is nog veel duurder.

2. Bedrijven willen niet instappen
In het debat beweert Timmermans ook dat bedrijven niet zouden willen instappen met kernenergie. Maar ook dit is volgens Roobol onwaar. Hij wijst op een recente Kamerbrief van minister Jetten. Hierin staat dat maar liefst drie bedrijven in gesprek zijn met het kabinet over de bouw van de twee geplande kerncentrales.

Het gaat om het Amerikaanse Westinghouse, het Franse EDF en het Koreaanse Kepco. Deze bedrijven willen wel degelijk instappen als leveranciers in de Nederlandse kernenergiemarkt, legt Roobol uit. En dus is deze bewering van Timmermans makkelijk weerlegd.

3. Het moet met publiek geld gebeuren
In het debat zegt Timmermans ook dat kerncentrales volledig gefinancierd moeten worden met publiek geld. Maar ook dit blijkt onwaar, stelt Roobol. 'Volgens mij moet hij zich eens verdiepen in de financiering van kleine modulaire reactoren (SMR’s). Volgens mij is financiering door de staat niet aan de orde, wellicht zelfs een nadeel', schrijft hij op X.

4. De bouw van kerncentrales duurt te lang
Timmermans vindt de bouw van kerncentrales onrendabel, omdat het te lang zou duren voordat ze in werking kunnen. Maar hiermee is Roobol het niet eens. Voor grote kerncentrales geldt deze bewering weliswaar, maar niet voor kleine kerncentrales (SMR's), stelt hij. Deze kunnen namelijk al binnen acht jaar operationeel zijn, vertelt topman Carlo Wolters van kerncentrale-exploitant EPZ deze maand in een interview met PZC.

"Je kunt heel goed binnen budget en tijd bouwen, als je het project maar heel goed aanpakt en niet te ingewikkeld maakt", licht Wolters toe. "Daar zijn voorbeelden genoeg van te vinden in de wereld. Ik krijg heel veel vragen of het wel mogelijk is, maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het kan."

5. Er is geen plek voor kerncentrales
Ook beweert Timmermans dat er geen plek is voor kerncentrales in het kleine en dichtbevolkte Nederland. Maar ook dit is onwaar, stelt Roobol. Zo wijst hij erop dat het Finse Olkiluoto 3 slechts 19 hectare in beslag neemt, maar wel jaarlijks 12 miljard kilowattuur oplevert. Dit blijkt uit een recent TVO-rapport.

Dit is een wereld van verschil met het windmolenpark dat zal komen in IJmuiden, vervolgt Roobol. 'IJmuiden moet op 400 vierkante kilometer (40.000 hectare!!!) een windpark van 4000 megawatt leveren. Ik doe genereus en gun het park dat het gemiddeld 65 procent van hun maximale vermogen haalt: 23 miljard kWh per jaar. Dus dat hele windpark, op 40.000 hectare, zo evenveel stroom leveren in een jaar als 2 grote kerncentrales, op 40 hectare! En er zou geen plaats zijn? En de kerncentrales leveren stroom wanneer je wilt, en het windpark als het voldoende hard, maar niet té hard, waait', vertelt hij op X.

'Groene sprookjes'
In zijn slotoordeel is Roobol dan ook snoeihard. 'Meneer Timmermans, u spreekt uw talen, u hebt een goed stel hersens. En toch debiteert u deze onzin op nationale televisie. Wat het onderwerp kernenergie betreft bent u wat mij betreft af. U vertelt groene sprookjes.'

Niet iedereen gelooft in deze sprookjes van Timmermans. In Limburg is men dit jaar al begonnen met de start van een grootschalig onderzoek naar de bouw van SMR's. Het onderzoek moet uitwijzen op welke locaties de SMR's het beste kunnen worden gebouwd. Eén van de mogelijkheden is het industrieterrein Chemelot in Geleen.

Wij vragen ons af...

Vindt u Frans Timmermans nog geloofwaardig na dit debacle met kernenergie?

Meer lezen? Ga dan naar: https://nieuwrechts.nl/105027-nijmegen-wil-dat-inwoners-hun-huis-delen-niet-alles-hoeft-nieuw 
Blijf via NieuwRechts.nl op de hoogte van het laatste nieuws voor rechts en conservatief denkend Nederland! Start je gratis maand nu via https://nieuwrechts.nl/landing

Nijmegen wil dat inwoners hun huis delen: ‘Niet alles hoeft nieuw’

Beluister onze podcast

Nijmegen wil jouw huis, NAVO wil je geld: hoe links en Brussel tegelijk jouw vrijheid opsnoepen
Of beluister op:

Meerartikelen

Klaudia Karkowska
Nieuws

Klaudia (24) bruut verkracht en vermoord door migrant

De 24-jarige Klaudia Karkowska liep na haar werk nietsvermoedend naar huis, toen ze bruut werd aangevallen, verkracht en meermaals gestoken in de Poolse stad Toruń. De dader: een 19-jarige migrant uit Venezuela. Klaudia vocht twee weken voor haar lev

Duitse politieauto
Nieuws

Iran zou aanslagen op Joden in Duitsland hebben voorbereid

Een Deens staatsburger van Afghaanse afkomst is opgepakt op verdenking van spionage voor Iran. Hij zou in Berlijn meerdere doelen met een Joodse of Israëlische achtergrond hebben verkend. De Duitse autoriteiten vrezen dat hij mogelijk aanslagen wilde

Vuurwerk
Nieuws

Laatste stap gezet: vuurwerkverbod komt er definitief

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Daarmee is de wet van GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren definitief aangenomen. De Tweede Kamer had eerder dit jaar al ingestemd. Het vuurwerkverbod gaat niet

Jort Kelder
Nieuws

Jort Kelder wil Amalia naar het front: 'Niet alleen mannen mogen doodgeschoten worden'

Prinses Amalia begint aan een werkstudentprogramma bij Defensie, naast haar nieuwe studie Nederlands recht. Ze wordt opgeleid tot militair reservist. Koningshuiskenners spreken van een opvallende stap, omdat troonopvolgers in Nederland zelden het leg

Rutte
Rechts voor z'n Raap

Nijmegen wil jouw huis, NAVO wil je geld: hoe links en Brussel tegelijk jouw vrijheid opsnoepen

In deze aflevering van Rechts voor z’n Raap nemen we geen blad voor de mond. D66-leider Rob Jetten wil ineens de grenzen sluiten, maar stemde vorige maand nog tegen een motie hierover. Hypocrisie ten top. Ondertussen wil de NAVO dat we 5% van ons bbp

Keti Koti
Nieuws

'Roze olifant is geld': activisten blijven aandringen op slavernijcompensatie

Tijdens de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam klonk opnieuw de roep om financiële compensatie, meldt de NOS. Maar in de Tweede Kamer is daarover al lang een besluit genomen. De motie van JA21 is duidelijk: er komen geen herstelbetaling

Vrachtwagen
Nieuws

Utrecht beboet vanaf nu 'vervuilende bestelwagens' in zero-emissiezone

Vanaf 1 juli riskeren bestuurders van vervuilende bestelwagens in Utrecht een boete als zij de zogeheten zero-emissiezone inrijden. De waarschuwingsperiode van zes maanden is voorbij. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt de bekeuring automatisch

Boodschappen
Onderzoek

Boodschappen over de grens soms ruim de helft goedkoper

Nederlanders betalen flink meer voor hun boodschappen dan hun buren. Uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je in Duitsland en Frankrijk soms meer dan de helft minder kwijt bent aan dezelfde A-merken. Ook België biedt voordeel, vooral

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Tim te Wit
Nieuws

BNNVARA onder vuur: vijftig medewerkers tegen aanstelling van ‘weer een witte man’

Binnen BNNVARA is flinke onvrede ontstaan over de keuze voor Tim de Wit als vaste presentator van de nieuwe talkshow Pauw & De Wit. Vijftig medewerkers, onder wie Kassa-presentatrice Amber Kortzorg, uitten hun onbegrip in een brief aan de directie. D

Keijzer
Nieuws

Laatste kans voor strengere asielwet: Keijzer zoekt steun bij CDA en PVV

Demissionair asielminister Mona Keijzer probeert deze week alsnog haar strengere asielwet door de Tweede Kamer te loodsen, meldt NOS. In een nieuwe brief aan het parlement komt ze CDA en PVV tegemoet. Die twee partijen zijn cruciaal voor een meerderh

Rubio
Achtergronden

Trump-regering trekt stekker uit USAID: “Decennia van mislukt ontwikkelingsbeleid”

De Amerikaanse overheid heeft per 1 juli de onafhankelijk opererende hulporganisatie USAID opgeheven. Het agentschap wordt volledig geïntegreerd in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte minister Marco Rubio dinsdag bekend in een verklarin

Wilders
Nieuws

Wilders spreekt bezorgde inwoners toe in Helmond: “Geen azc erbij!”

In Helmond is dinsdagavond gedemonstreerd tegen de komst van een extra opvanglocatie voor jonge asielzoekers. PVV-leider Geert Wilders was aanwezig bij de demonstratie en sprak enkele honderden aanwezigen toe. Hij waarschuwde voor onveiligheid en eis

migratie
Achtergronden

Ierland onder druk: massamigratie verandert het land in rap tempo

In amper twintig jaar is Ierland veranderd van een grotendeels homogeen land naar een samenleving in hoog tempo op drift. De bevolking groeide van net onder de vier miljoen in 2003 naar ruim 5,3 miljoen in 2023. Die toename komt vrijwel volledig door

COA
Nieuws

Haags college dwingt asielopvang door in Laak zonder draagvlak

Het stadsbestuur van Den Haag wil in de wijk Laak een opvanglocatie openen voor 250 asielzoekers. De opvang zou drie jaar operationeel blijven. De aanvraag is ingediend onder de nieuwe Omgevingswet en wijkt af van het bestaande omgevingsplan. Bewoner

Sansal
Nieuws

Algerije veroordeelt bekende islamcriticus tot vijf jaar celstraf

Een rechtbank in Algerije heeft dinsdag de Frans-Algerijnse schrijver Boualem Sansal in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De 80-jarige auteur werd eind maart al schuldig bevonden aan “misdaden tegen de nationale veiligheid”, mel

Energie
Nieuws

Energiebedrijven voor de rechter om prijsverhogingen: ‘Honderdduizenden gedupeerden’

Zes grote energiebedrijven worden gedagvaard vanwege onterecht doorgevoerde prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. De Stichting Eerlijke Handelspraktijken heeft laten weten dat haar aangekondigde massaclaim nu officieel van start gaat. Het

VU
Nieuws

VU verbreekt samenwerking Israëlische overheid

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zal geen samenwerkingen aangaan met 'overheden die betrokken zijn bij grove mensenrechtenschendingen'. Dat is vastgelegd in het nieuwe beoordelingskader dat op 1 september 2025 van kracht wordt. Volgens de VU is d

Orban en Fico
Nieuws

Pro-EU medium roept op tot ‘oorlog’ tegen Hongarije en Slowakije

In Brussel klinkt steeds luider de roep om harde maatregelen tegen lidstaten die zich verzetten tegen het Europees beleid. In een nieuwsbrief van EUobserver roept buitenlandredacteur Andrew Rettman openlijk op tot ‘oorlog’ tegen de regeringen van Hon

Ton Nijhof
Opinie

Van asielzoeker tot uitkeringsexpert: hoe Nederland zich laat uitmelken

Dat ‘vluchtelingen’ in ons land met zang en dans worden ontvangen door mensen die op het punt staan veel geld te verdienen aan hun aanwezigheid, is moeilijk te verteren. Dat 65% van de asielzoekers na 10 jaar (!) nog steeds niet werkt al helemáál nie

eurobiljetten
Nieuws

Duitsland gaf in 2024 ruim 8 miljard euro uit aan huursubsidie voor migranten

De Duitse regering heeft in 2024 maar liefst 17 miljard euro uitgegeven aan huisvestingssteun via het zogenoemde Bürgergeld-systeem. Uit nieuwe cijfers blijkt dat bijna de helft van dat bedrag naar mensen zonder Duits paspoort ging. Hoewel zij slecht