Duitse privéwoningen onteigend voor huisvesting migranten
In de Duitse gemeente Nachrodt-Wiblingwerde worden er privéwoningen onteigend voor de huisvesting van migranten. Dit vertelt CDU-politicus Paul Ziemiak bij talkshow Markus Lanz. "De appartementen worden in beslag genomen zodat daar mensen in ondergebracht kunnen worden", licht hij toe.
Ziemiak is landelijk parlementslid namens CDU. Daarnaast is hij sinds vorig jaar secretaris van de CDU-fractie in Noordrijn-Westfalen. In deze deelstaat ligt het dorpje Nachrodt-Wiblingwerde. Hier is volgens Ziemiak iets opmerkelijks aan de hand: privéwoningen worden in beslag genomen voor de huisvesting van migranten.
Het plaatsje kent een "super geëngageerde burgemeester, met een gemeenschap die zich inzet voor vluchtelingen". Maar hieraan hangt ook een schaduwzijde, vertelt Ziemiak bij talkshow Markus Lanz. Volgens de CDU'er worden er "appartementen in beslag om woonruimte te creëren zodat de mensen niet op straat staan".
Deze woningen zijn geen eigendom van de gemeente, maar van private rechtspersonen, vertelt Ziemiak. Het gebeurt alleen bij huizen die leegstaan en waarvoor geen huurders beschikbaar zijn. De gemeente weet dan om welke huizen het gaat en neemt ze in beslag, aldus de CDU'er.
De burgemeester van Nachrodt-Wiblingwerde is de partijloze Birgit Tupat. De eerste locoburgemeester is Ziemiaks partijgenoot Michael Schlieck. Het plaatsje telt 7.000 inwoners.
Na wusstet ihr, dass der Staat einfach eure Wohnungen in Beschlag nimmt, wenn sie leerstehen und ihr dann gezwungen seid, Asylbewerber dort unterzubringen? #migration #asyl #zuwanderung #wohnungen #beschlagnahmen #flüchtlinge #lanz pic.twitter.com/RHgpl1IpfV
— Anabel Schunke (@ainyrockstar) October 25, 2023
Ook in Duitsland en Zwitserland
Indien Ziemiaks verhaal klopt, zou dit opmerkelijk zijn. Tot nu toe zijn er al wel gevallen bekend van mensen die hun sociale huurwoning moeten verlaten vanwege de komst van migranten. Maar privé-eigendom werd vooralsnog niet geconfisqueerd.
In februari werden sociale huurders in het Duitse plaatsje Lorräch gedwongen om hun sociale huurwoning te verlaten. Dit was vanwege de komst van vluchtelingen, voornamelijk uit Oekraïne. Ook in Zwitserland wordt een man gedwongen uit zijn sociale huurwoning gezet vanwege de komst van asielzoekers. En in Berlijn moesten 110 bejaarden hun verzorgingshuis verlaten, omdat de uitbater besloot het te gaan gebruiken voor asielopvang.
De gemeente Haarlemmermeer gaat in dezelfde richting. De gemeente wil privé-panden van ondernemers en particulieren kunnen onteigenen om zo genoeg opvangplekken voor asielzoekers te kunnen regelen.
In het Noord-Brabantse vakantiepark Boschpoort moesten inwoners in maart hun woning verlaten. Later bleek dat er 120 statushouders zouden gaan wonen in de vakantiehuisjes. De eigenaar heeft de huisjes namelijk verhuurd aan het COA.