Groot windpark financieel aan de grond: groene stroom blijkt niet rendabel
Een windmolenpark van de Zweedse windgigant Markbygden zit financieel aan de grond. Toen het in 2017 werd geopend, gold het als het op-één-na grootste Europese windpark op land. Meteen werd er een ambitieus energiecontract gesloten met een staalbedrijf, dat dat destijds bekend stond als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom. Maar nu, zes jaar later, blijken de resultaten enorm tegen te vallen. Er kan namelijk niet genoeg elektriciteit worden opgewekt met de windmolens. Nu wil Markbygden af van het contract.
In 2017 opende Markbygden, het grootste windmolenbedrijf van Europa, een gloednieuw windmolenpark in het noorden van Zweden. Dit windmolenpark, 53MW Markbygden Ett, gold bij zijn opening als de op-één-na grootste Europese windpark op land. Het had 800 miljoen euro en vijftien jaar gekost om te bouwen.
De verwachtingen voor dit windpark waren hoog gespannen. Zo dacht men dat Zweedse windcapaciteit hiermee zou gaan stijgen met 12,5 procent. Ook sloot moederbedrijf Markbygden een contract met de Noorse aluminiumgigant Hydro Energi. Volgens dit contract zou Markbygden negentien jaar lang stroom leveren aan Hydro met zijn gloednieuwe windpark. Destijds stond dit contract bekend als 's werelds grootste deal voor de afname van groene stroom.
Financieel aan de grond
Maar nu, zes jaar later, blijkt er nog maar weinig van deze ambitie over. Sterker nog: Markbygden wil zo snel mogelijk af van dit contract, omdat het een financiële aderlating is. Het windpark kan namelijk niet voldoen aan zijn contractuele verplichtingen, meldt Dagens Industri.
In de afgelopen jaren kon er lang niet zoveel stroom worden opgewekt als verwacht. Daarom was Markbygden gedwongen om stroom tegen extreem hoge prijzen van het elektriciteitsnet te kopen op momenten dat de windturbines stilstonden. Vervolgens moest het bedrijf deze stroom doorverkopen aan Hydro tegen de lagere prijs die was overeengekomen in het contract.
De kosten liepen hierbij op tot 61 miljoen euro. Hierdoor waren er aanzienlijk meer uitgaven dan inkomsten. Daarom wil Markbygden nu het contract met Hydro laten ontbinden bij de Zweedse rechtbank. Het is vooralsnog onduidelijk wat de rechter zal beslissen.
Ambitieuze windmolenprojecten lopen uit op fiasco
Markbygden is niet het enige energiebedrijf dat enorm verlies lijdt vanwege zijn ambitieuze windmolenproject. De Duitse energiegigant Siemens Energy wil namelijk maar liefst 16 miljard euro aan subsidies van de Duitse overheid. Dit is omdat het bedrijf dit jaar enorme verliezen draait vanwege zijn haperende windmolens. Ondertussen ontkent de een topman dat zijn bedrijf enorme staatssteun nodig heeft om financieel gezond te blijven.
Vooralsnog is onduidelijk of Siemens de subsidies zal krijgen. Maar als dit gebeurt, zal het bepaald niet de eerste keer zijn voor een windmolenbedrijf. Vorig jaar ontving de Zweeds windondernemer Kumbro namelijk een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond.
Het bedrijf had hierdoor een groot verlies geleden. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd er overgemaakt aan Kumbro om het bedrijf te redden.