PVV, BBB en FVD populair bij jongeren: geen zorgen om klimaat
Rechtse partijen als PVV, BBB en FVD vinden bovengemiddeld aftrek bij scholieren en jongeren, blijkt uit schoolverkiezingen en enquêtes. Ook zijn er erg weinig zorgen om het klimaat. Dit thema haalt niet eens de top tien met grootste zorgen van jongeren, blijkt uit een peiling. In september bleek al dat de meeste jongeren de aandacht voor de klimaatcrisis 'overdreven' vinden.
In aanloop naar de parlementaire verkiezingen organiseren flink wat scholen hun eigen verkiezingen. Hierin komt een opvallende trend naar voren. Zo heeft BBB al de verkiezingen gewonnen in meerdere scholen doorheen het land. Ook de PVV en FVD blijken bijzonder populair.
Bij scholierenverkiezingen in Emmeloord komen PVV, BBB en FVD zelfs als grote winnaars uit de bus. De helft (50,7 procent) van alle scholieren zou stemmen op één van deze drie partijen. Ondertussen zou slechts 3,3 procent van de jongeren stemmen op Frans Timmermans, meldt Omroep Flevoland.
In Groningen bestaat de top drie uit BBB (29 procent), FVD (16 procent) en PVV/VVD (allebei 9 procent). Ook zijn er uitschieters in de noordelijke provincie: zo zou maar liefst 38 procent van de leerlingen op het Alfa College stemmen op BBB. En zelfs bij het Stedelijk Gymnasium in Leiden staat FVD op de vierde plek, meldt de school. De volledige uitslag van schoolverkiezingen wordt bekend op 21 november.
Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat PVV en FVD bijzonder populair zijn onder jongeren. Ook Denk, die zich recent tegen de zogeheten 'woke-ideologie' keerde, vindt bovengemiddeld veel aftrek onder mensen in de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar. Middenpartijen als NSC, VVD en CDA doen het een stuk minder goed. Daarnaast wil 85,9 procent van de jongeren niet dat Timmermans premier wordt.
Bij de scholierenverkiezingen van eerder dit jaar, voor de Provinciale Statenverkiezigen, kwam PVV als derde uit de bus. Boerenpartij BBB eindigde vierde, gevolgd door FVD. De populairste partijen waren GroenLinks en D66.
Geen zorgen om klimaat
Uit een recent Ipsos-onderzoek blijkt dat jongeren zich totaal geen zorgen maken om het klimaat. Het onderwerp haalt zelfs niet de top tien met grootste zorgen, meldt NOS. Jongeren maken zich veel meer druk om bijvoorbeeld kosten van levensonderhoud, gezondheidszorg, betrouwbaarheid van de overheid, wonen en de juiste normen. De top tien wordt afgesloten met het thema 'immigratie en asiel'.
Onderzoeker Sander Nieuwkerk erkent dat klimaat nu een minder grote rol speelt dan bij de verkiezingen in 2021. In september bleek al dat de meeste jongeren de aandacht voor de klimaatcrisis 'overdreven' vinden. De helft maakt zich geen zorgen om de klimaatcrisis, concludeerde een Ipsos-peiling. Ook heeft de klimaatcrisis geen negatieve of positieve invloed op de gemoedstoestand van de meeste jongeren.