Langverwachte EU-landbouwgesprekken van start: boerenprotesten door heel Europa
Vandaag starten de langverwachte gesprekken tussen de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen met de landbouwsector. Ondertussen laten Europese boeren in groten getale hun ongenoegen horen. Door heel Europa worden er grote protesten georganiseerd. De frustraties lopen weer hoog op over de vele klimaatplannen van de EU. Too little, too late, luidt de kritiek op de landbouwgesprekken die nog moeten aanvangen.
Boerenprotesten door heel Europa
In heel Europa zijn er deze week weer demonstraties, waar grote groepen boeren zich verzetten tegen het Europese klimaatbeleid. Volgens de boeren verstikt de EU hen met veel te veel klimaatregels. Onze Europese buren, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en Litouwen, zijn de Europese bemoeizucht goed zat. In Frankrijk ontstond er dinsdag onrust, waarbij twee doden en een gewonde vielen bij een wegblokkade. Er worden meer protesten aangekondigd.
Hoe effectief is praten nog?
Terwijl de landbouwgesprekken tussen de Europese Commissie en de boeren vandaag aanvangen, heerst er veel kritiek. Volgens de boeren is het ‘too little, too late’ en zitten er verkeerde partijen aan tafel. Mark Wuklfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat vindt dat er met “echte boeren” moet worden gepraat in plaats van “duizenden landbouwexperts”. Arnoud Gaillot, het gezicht van de Franse groep Jeunes Agriculteurs (Jonge Boeren) zegt: “De tijd van praten is voorbij, actie is nodig”. De vraag is hoe effectief de gesprekken in Brussel dus gaan zijn.
No farmers, no food
Vanuit het Europees Parlement is ook volop kritiek te horen op het Europese klimaatbeleid. Volgens Europees Parlementslid Rob Roos doet de Green Deal de landbouwsector meer kwaad dan goed. Hij hamert erop dat we met de huidige ingeslagen weg afhankelijk worden van het buitenland voor ons voedsel. “Voedselzekerheid is ook een kwestie van nationale veiligheid”, waarschuwt Roos.