Congolese statushouder op straat gezet na weigeren 'te kleine' woning
Een Congolese statushouder met vijf kinderen is op straat gezet door het COA. Ze weigerde een gezinswoning in Haarlem met drie slaapkamers omdat ze deze te klein vond. Daarom vond het COA dat ze dan maar haar eigen woonruimte moest zoeken. Nu wordt er een spoedzetting aangespannen om deze zaak.De
De spoedzitting dient komende donderdag, meldt De Telegraaf. Dan zal worden bepaald wie de hotelkosten moet dragen voor de vrouw en haar kinderen. Vier dagen lang heeft Haarlem dit gedaan, maar daar is de gemeente mee gestopt.
De Congolese vrouw (38) woont al twaalf jaar in Nederland. Lange tijd verbleef ze in het azc in Katwijk met haar vijf kinderen, maar in december kreeg ze een woning in Haarlem aangewezen voor een gezin met drie kinderen. Maar ze weigerde de woning. Ze vond de woning te klein omdat zij vijf kinderen heeft. Volgens haar kunnen haar kinderen - negen, zeven, tweeënhalf jaar en een tweeling van vijf maanden - niet met elkaar op drie kamers slapen. Zelf heeft de vrouw geen inkomen.
Haar advocaat, Joris Sprakel, vermoedt dat er een administratieve fout is gemaakt. Mogelijk is de geboorte van haar tweeling over het hoofd gezien bij de toewijzing van de woning, vertelt hij tegenover De Telegraaf.
Statushouders weigeren woning
Het gebeurt met enige regelmaat dat statushouders een aangewezen huurwoning weigeren. In november werd al een tweetal uit het azc gezet, na het weigeren van een woning in Eemnes. Hetzelfde geldt voor een Iraanse statushouder in Luttelegeest.
Vorig jaar maart wilden tientallen statushouders niet worden overgeplaatst naar een flexwoning in Rijswijk, omdat ze bang waren hun kans op een sociale huurwoning te verspelen. Ook hadden ze andere verwachtingen van de woning, bleek bij gesprekken met de gemeente.
"Tijdens de gesprekken heeft een aantal statushouders aangegeven dat hun beeld van de toekomstige woning anders is en dat zij daarom het huurcontract niet willen tekenen", aldus Omroep West.
Ondertussen oordeelde de rechter in mei dat een Afghaans asielgezin terecht een woning had afgewezen, en daarom gratis in een hotel mocht bijven wonen.