Zelensky onthult zijn salaris, maar kritiek op corruptie houdt aan
In een poging om transparantie te tonen, onthult president Volodymyr Zelensky hoeveel geld hij verdient. Desondanks houdt de kritiek op zijn persoon aan. Vooral hoogopgeleide Oekraïners houden hem verantwoordelijk voor het klimaat van corruptie in het land.
Zondag gaf Zelensky een verplichte opgave van zijn inkomen en bezittingen vrij. Hij blijkt onder meer zeven appartementen te bezitten en twee auto's, waaronder een Range Rover. Dit is nog steeds hetzelfde ten opzichte van eerder, meldt The Kyiv Independent.
Ook is zijn salaris vrijgegeven. In 2021 ontving hij 262.896 euro als president. In totaal verdiende hij bijna 270.000 euro dat jaar, vooral vanwege de verkoop van staatsobligaties. Een jaar later, in 2022, ontving hij veel minder salaris: 90.000 euro. Volgens een verklaring is dit te wijten aan de bevroren Russische tegoeden vanwege de oorlog. Vorig jaar was het inkomen van een gemiddelde Oekraïner zo'n 6.728 euro per jaar, aldus Time Doctor.
Zelensky onthult zijn inkomen en bezittingen in een poging voor meer transparantie. Dit is conform de eisen van corruptiebestrijding die de Europese Unie heeft opgelegd aan Oekraïne als kandidaat-lidstaat, aldus CNBC. Het Oost-Europese land kampt al lange tijd met vergaande corruptie tot in de hoogste politieke regionen. Om te kunnen toetreden tot de EU moet de Oekraïense regering dit tegengaan, onder leiding van Zelensky. Zo heeft hij al allerlei ministers ontslagen vanwege corruptieschandalen.
Kritiek op Zelensky zwelt aan
Maar ondanks zijn pogingen hiertoe is de binnenlandse kritiek op Zelensky enorm. Driekwart van de Oekraïense bevolking houdt hem zelfs verantwoordelijk voor de systematische corruptie in Oekraïne. Dit blijkt uit een onderzoek van de Stichting voor Democratische Initiatieven en het Internationale Sociologische Instituut van Kiev. Dit weekend werd er nog fraude van 37 miljoen euro ontdekt bij het Oekraïense leger.
Corruptie is een gevoelig onderwerp in Oekraïne. Zeker sinds de Russische invasie lijkt de democratie enorm af te brokkelen in het Oost-Europese land. Er zijn elf oppositiepartijen verboden, de vrije pers is aan banden gelegd, en er worden geen verkiezingen meer uitgeschreven. Volgens de jaarlijkse corruptie-index CPI staat Oekraïne tussen landen als Malawi, Mongolië, Kenia, El Salvador en Algerije.
Vooral hoogopgeleiden in hoofdstad Kyiv zijn steeds meer ontevreden over Zelensky. Dit heeft vooral te maken met de corruptie binnen de regering, vertelt correspondent Marcel van der Steen bij EenVandaag. De Oekraïners linken de president steeds meer aan het politieke klimaat waarin de vele corruptieschandalen kunnen gebeuren. Desondanks is er nog geen hard bewijs voor dat Zelensky zelf corruptie zou plegen.
Ook benadrukt Van der Steen dat Zelensky in het algemeen nog veel steun geniet onder de Oekraïense bevolking. Van een machtswissel lijkt dus voorlopig nog niet sprake.