Meloni's asieldeal komt er definitief: Albanees parlement stemt in
De asieldeal van Giorgia Meloni gaat er definitief komen. Het Albanese parlement heeft ingestemd met het plan om Italiaanse bootmigranten op te vangen in Albanië. Het doel van de asielopvang is om vluchtelingen te ontmoedigen in hun voornemen om de overtocht naar Italië te wagen.
77 van de 140 parlementsleden stemden voor: genoeg voor een meerderheid. Vooral vanuit de conservatieve hoek was er flinke kritiek; de stemming werd zelfs tevergeefs verstoord door conservatieve politici die bliezen op hondenfluitjes. Het is zo goed als zeker dat Meloni's asieldeal er gaat komen. Alleen de Albanese president Bajram Begaj moet nog zijn handtekening zetten.
In november bereikte Melonie een speciaal akkoord met de Albanese premier Edi Rama over het opvangen van Afrikaanse bootvluchtelingen. Het Balkanland zal in eerste instantie zo'n 3.000 bootvluchtelingen die in Italië aankomen overnemen. Op den duur hoopt Italië jaarlijks zo'n 36.000 migranten naar Albanië te verwijzen. Het doel hiervan is om mensenhandel te bestrijden en irreguliere migratiestromen te voorkomen.
Italië kampt al jaren met een grote stroom aan massa-immigratie. Wekelijks arriveren er in Italië duizenden Afrikaanse migranten. Sinds de installatie van Meloni als premier eind 2022 heeft ze het tot haar hoofddoel gemaakt om de massa-immigratie aan banden te leggen. Tot op heden vielen de resultaten tegen. Zo kwamen er vorig jaar 155.000 illegale migranten binnen in Italië. Met de Albanese deal hoopt Meloni de asieldruk op Italië te kunnen verlichten.
Deze centra zullen worden bemand door Italiaans personeel. Het zorgt ervoor dat de Italiaanse asielaanvragen buiten de Europese Unie kunnen worden afgehandeld. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, mag de asielzoeker naar Italië. Maar als hij een afwijzing krijgt, wordt hij onmiddellijk teruggestuurd naar zijn land van herkomst.
Hooggerechtshof geeft goedkeuring
Eind januari gaf het Albanese Hooggerechtshof al groen licht voor een parlementaire stemming. De deal belandde bij het Albanese Hooggerechtshof door dertien parlementariërs in de oppositie. Zij hoopten de deal terug te draaien door naar de rechter te stappen. Maar het Hooggerechtshof oordeelt dat de asieldeal niet ongrondwettelijk is en "niet de territoriale integriteit van Albanië schaadt". Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, steunt het plan.
Maar als de deal van start gaat, lost dat lang niet alle asielproblematiek op. De jaarlijkse 36.000 migranten vormt immers pas een kwart van alle 155.000 illegale migranten die vorig jaar aankwamen. Wel voorkomt de asieldeal ervoor dat asielzoekers niet door Italië en de rest van Europa kunnen gaan zwerven in afwachting van het besluit over hun asielaanvraag.
In ruil voor de asielopvang maakt Italië geld over naar Albanië. Ook steunt Italië het Albanese verzoek om de toetredingsonderhandelingen tot de EU. Zelf zegt premier Edi Rama echter dat zijn land niet wordt gemotiveerd door financiële of strategische redenen. "Wij nemen uw migranten mee. Italië heeft ons geholpen aan het communisme te ontsnappen, we willen geen geld", zei hij bij La Stampa.