Meer steun voor wetsvoorstel dat invloed AfD inperkt
De Duitse Uniepartijen (CDU/CSU) willen toch praten over een initiatief van de Duitse regering steunen om de grondwet te wijzigen. Het directe gevolg van de wet zal zijn dat de invloed van de rechtse oppositiepartij AfD op het Federale Constitutionele Hof wordt beperkt.
De onderhandelingen tussen de Unie en de regeringspartijen over het voorgestelde wetsontwerp begonnen eind januari, maar werden kort daarna beëindigd. De CDU en CSU vonden destijds geen dwingende reden voor de grondwetswijziging. Dit leidde destijds tot flinke kritiek van de regeringspatijen, die CDU-leider Friedrich Merz "naïviteit" en "nalatigheid" verweten.
Maar nu herziet de Uniepartij haar standpunt, meldt die Tageszeitung. Fractievoorzitter Merz vroeg afgelopen weekend aan minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) om een voorstel op te stellen om het Federale Constitutionele Hof te 'beschermen' tegen 'extremisten'.
Grondwetswijziging
Het voorstel omvat wijzigingen zoals de onafhankelijkheid van het hof, de instelling van twee senaten, en de benoeming van acht rechters door zowel de Bundestag als de Bundesrat. Belangrijk is dat het voorstel suggereert dat het veranderen van een rechter, wat nu met een simpele meerderheid kan, alleen mogelijk moet zijn met een tweederdemeerderheid. Dit maakt het voor de AfD moeilijker om rechters aan te stellen.
De voorgestelde wijzigingen in de grondwet zouden "in de toekomst vrijgesteld zijn van wijziging met een simpele meerderheid", waardoor het partijpropotionele systeem voor het aanstellen van rechters wordt verankerd en verdere wijzigingen vrijwel onmogelijk worden gemaakt.
De Uniefractie zal het voorstel nu nauwkeurig onderzoeken en beoordelen voor verdere discussies. Naar verwachtingen zullen de onderhandelingen klaar zijn na Pasen. Aangezien wijzigingen in de Duitse grondwet een tweederdemeerderheid in zowel de Bundesrat als de Bundestag vereisen, is de steun van de Unie nodig om dit initiatief door te voeren.
Partijverbod
De AfD heeft in de afgelopen jaren flinke populariteit vergaard in de Duitse politiek, zoals blijkt uit peilingen en recente verkiezingen. De partij is kritisch op massa-immigratie, klimaatbeleid, de Europese Unie, en het beleid van de gevestigde partijen. Sinds vorig jaar sleept de partij ook meerdere burgemeesterposten in de wacht.
Maar sinds kort speculeert de Duitse regering over een partijverbod voor AfD, omdat de partij onrechtsstatelijk zou zijn. Ook krijgen Duitsers, die zich kandidaat stellen voor AfD, soms te maken met uitsluiting. Zo werden recent nog een pastoor en een vrijwilliger ontslagen bij hun kerk vanwege hun kandidaatstelling voor AfD.