Pensioensector gijzelt kabinetsformatie: staken PVV en BBB hun verzet?
De onderhandelingen voor een nieuw kabinet lopen stroef door onenigheid over het pensioenstelsel. De pensioenfondsen hebben voorgesteld om 25 miljard euro te investeren in de publieke sector, op voorwaarde dat de formatiepartijen het nieuwe pensioenstelsel steunen. Daarom zouden PVV en BBB naar verluidt alsnog overstag gaan, ondanks hun eerdere verzet tegen het stelsel. Dit leidt tot frictie met NSC-leider Pieter Omtzigt, die zich blijft verzetten tegen de plannen.
De informateurs Richard van Zwol (CDA) en Elbert Dijkgraaf (SGP) hebben onlangs een concept-Regeerakkoord voorgesteld waarin staat dat er 'niet getornd' mag worden aan de nieuwe pensioenwet. Deze voorwaarde wordt gesteund door de VVD. Ook 'wijst alles erop' dat PVV en BBB inmiddels overstag gaan, meldt Elsevier. Dit is ondanks hun eerdere bezwaren tegen de nieuwe pensioenwet.
Vorig jaar werd de nieuwe pensioenwet aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer, maar dit ging bepaald niet gemakkelijk. Rechtse partijen als PVV, BBB, JA21 en FVD waren fel tegen, omdat ze vreesden voor grote financiële tegenvallers voor miljoenen Nederlanders. Ook Pieter Omtzigt zag het nieuwe pensioenstelsel niet zitten.
Maar nu grote pensioenfondsen beloven om de facto 25 miljard euro te dekken van de begroting, dreigt er een bom te komen onder de formatie. Feit is namelijk dat de formerende partijen kampen met grote financiële tekorten bij het opstellen van het regereerakkoord. Sterker nog: dit was een belangrijke reden dat Omtzigt eer dit jaar kort wegliep van de onderhandelingstafel. Om deze reden zou de 25 miljard euro erg gelegen komen voor de formatiepartijen op het gebied van woningbouw, infrastructuur en energietransitie.
Omtzigt houdt poot stijf
Recente ontmoetingen tussen de pensioenfondsen en de informateurs hebben geleid tot de koehandel: grote pensioeninvesteringen in de publieke sector, in ruil voor politieke steun aan het nieuwe pensioenstelsel. Maar ondanks deze voorstellen blijft Omtzigt kritisch over de wijze waarop deze deal tot stand komt. Hij vreest dat de pensioenfondsen te veel invloed krijgen op overheidsbeleid zonder voldoende transparantie en inspraak van het publiek. Daarom wil zijn verzet tegen het pensioenstelsel niet opgeven, meldt Elsevier.
Onlangs bleek uit mailwisselingen dat Omtzigt onder druk werd gezet om de plannen te steunen. Dit leidde tot beschuldigingen van chantage door de VVD. Deze ontwikkelingen hebben de kabinetsformatie verder gecompliceerd. Hoe de situatie verder zal verlopen, blijft vooralsnog onduidelijk.
De deal ontlokt online de nodige reacties. Zo spreekt oud-senator Henk Otten van 'bizarre chantagepraktijken van matig performende en politiek benoemde pensioenbestuurders'. Hij roept Omtzigt op om 'de antieke governance van Nederlandse pensioenfondsen grondig te moderniseren' in plaats van te 'zwichten' voor deze deal.