Oud-BIJ1-voorzitter treurt om eigen lokale fracties: 'Waarom hebben we zoveel malloten op belangrijke posities geholpen'
Rebekka Timmer, voormalig landelijk partijvoorzitter BIJ1, treurt om de ineenstorting van veel lokale BIJ1-fracties. In diverse fracties is er ruzie ontstaan of zijn gemeenteraadsleden werkschuw. Timmer vraagt zich af of de partijtop te veel opportunisten aan een leuke baan heeft geholpen.
Rotterdamse malaise
Rotterdam BIJ1 heeft nu één zetel minder in de gemeenteraad. Raadslid Michantely de Jong, die eerder bij de partij vertrok, keert terug in de gemeenteraad en vormt haar eigen fractie.
Na het vertrek van partijvoorzitter Mieke Megawati Vlasblom, zou burgerraadslid Precious Sadhoe haar zetel innemen. Echter, door onverwachte ontwikkelingen achter de schermen is dit niet meer mogelijk, aldus een verklaring van de partij op Instagram. Het bleek dat De Jong als eerste recht had op de zetel.
BIJ1 behaalde twee zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, waarvan er nu dus één overblijft.
BIJ1-raadslid zat na korte strijd tegen institutionele discriminatie overspannen thuis
BIJ1 kwam met veel bombarie de Rotterdamse raad binnen: de partij wilde schoon schip maken institutioneel racisme en discriminatie. Iets waar de Maasstad mee zou kampen, aldus BIJ1.
Na een 'geweldige campagne, een bevlogen start in de Rotterdamse gemeenteraad en een leerzaam maar druk eerste jaar, ben ik helaas zwaar overspannen geraakt', meldt Vlasblom.
Ze vraagt nu aan haar kiezers om namens haar de strijd voort te zetten.
BIJ1 Amsterdam viel al uiteen
De twee raadsleden die BIJ1 had in de Amsterdamse gemeenteraad, hadden zich in 2023 al afgescheiden van de partij. In een interview met NRC klaagden de raadsleden Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen over de "onveilige" en "toxische" sfeer binnen BIJ1.
Tegenover NRC schetsen de twee politici een onthutsend beeld: de partij van Sylvana Simons zou een gevaarlijke werkplek zijn. Er heerst een toxische en onveilige werksfeer. Daarnaast is er een "gebrek aan transparantie en interne democratie."
"We zijn op het punt gekomen dat er onoverkomelijke morele, principiële en politieke bezwaren zijn om nog voor deze partij uit te komen", aldus de twee raadsleden. Hierdoor houdt BIJ1 op te bestaan in Amsterdam, de twee raadsleden gaan namelijk onder een eigen vlag verder in de gemeenteraad.
Volgens Ahmadi rommelt het al langer binnen BIJ1; er zou een machtsstrijd plaatsvinden intern. "Een machtsstrijd waardoor geen recht wordt gedaan aan de verschillende minderheden in de partij. Mensen in machtsposities gebruiken die interne strijd om de minderheid die ze niet aanstaat, de voet dwars te zetten."
Ook hebben meerdere BIJ1-prominenten een obsessie met de huidskleur van hun lokale politici. "Ik werd bijvoorbeeld vaak ‘wit’ genoemd. Daarmee werd bedoeld: je bent minder relevant voor de partij. Ik kreeg te horen: welke uitdaging heb jíj in de maatschappij?", vertelt Ahmadi die zelf van Afghaanse afkomst is.
Ex-BIJ1-voorzitter betreurt gang van zaken
Voormalig partijvoorzitter Rebekka Timmer betreurt de recente gang van zaken. Op x schrijft ze: 'Gênant. Breng het stigma op zetelroof terug en maak principes weer relevant. Hetzelfde geldt voor de afsplitsingen in Amsterdam: die staan inmiddels weer gezellig met elkaar op de foto, maar moesten wel allemaal afgesplitst. Was de afdrachtregeling te streng? Of hebben we gewoon zo veel opportunistische malloten op belangrijke posities geholpen? (Ja). Terug naar Rotterdam, tot slot, ik ken Michantely als iemand met hart en ziel voor de zaak en hoop daarom dat ze bij zinnen komt en afstand doet van die zetel.'
Hetzelfde geldt voor de afsplitsingen in Amsterdam: die staan inmiddels weer gezellig met elkaar op de foto, maar moesten wel allemaal afgesplitst.
— Rebekka Timmer 🇵🇸 (@RebekkaTimmer) May 7, 2024
Was de afdrachtregeling te streng? Of hebben we gewoon zo veel opportunistische malloten op belangrijke posities geholpen? (Ja).