De strengere EU-migratieregels komen eraan: dit moet u weten
De Europese Unie is dichtbij de afronding van een nieuw migratiepact. Dit pact implementeert aanzienlijke veranderingen in de omgang met migranten, maar stuit ook op fel verzet van enkele Oost-Europese lidstaten, waaronder Hongarije en Polen. Wat staat er op het spel? Lees het hier!
Vanaf 2026 zullen de regels voor het ontvangen van migranten ingrijpend veranderen. Er komen gesloten detentiecentra aan de buitengrenzen van de EU. Deze centra zullen migranten die de EU binnenkomen via de zee of door illegale grensoverschrijdingen tijdelijk huisvesten. De detentieperiode in deze centra is maximaal zeven dagen.
Bij aankomst ondergaan migranten een screening waarbij persoonsgegevens verzameld worden voor de Eurodac-databank. Deze procedure geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Afhankelijk van hun kans op asiel zullen migranten ofwel een snelle grensprocedure doorlopen of worden toegelaten tot een uitgebreider asielproces.
Binnen de EU is afgesproken dat jaarlijks minstens 30.000 migranten van de grenslanden naar andere EU-lidstaten worden overgebracht. Lidstaten kunnen kiezen om deze migranten te ontvangen of een afkoopsom te betalen.
'Wettelijke verkrachting'
Ondanks brede steun voor het pact binnen de EU, zijn er scherpe kritieken vanuit Hongarije en Polen. De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft het pact als een "wettelijke verkrachting" van Hongarije bestempeld, omdat het de lidstaten zou dwingen asielzoekers op te nemen tegen hun wil. Orbán benadrukt dat Hongarije en Polen vastbesloten zijn zich te verzetten tegen dit beleid.
De toenmalige Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) organiseerde vorig jaar zelfs een referendum. Hierbij kon de Poolse bevolking zich uitspreken over het migratiepact.