OM eist 200 uur werkstraf tegen FVD'er Van Meijeren voor opruiing
Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 200 uur tegen Kamerlid Gideon van Meijeren. Volgens het OM maakt de FVD'er zich schuldig aan twee gevallen van opruiing tegen de overheid. Zelfs spreekt Van Meijeren. van een 'politiek proces'.
Volgens het OM riep Van Meijeren in 2022 tweemaal op tot geweld tegen de overheid. De eerste keer was in juli, bij een boerenmanifestatie in het Gelderse dorp Tuil. De tweede keer was bij een Vlaamse podcast, waarbij hij opriep tot een vreedzame revolutie. Geweld keurt hij ten zeerste af.
Dinsdag was de rechtszitting hierover in de Haagse rechtbank. Van Meijeren benadrukt hierbij dat zijn uitspraken aanspoorden tot geweldloos verzet, maar volgens de officier van justitie had hij kunnen weten dat zijn oproepen gewelddadig opgevat hadden kunnen worden. Volgens het OM speelde Van Meijeren in op een bestaand anti-overheidssentiment dat speelde vanwege de coronamaatregelen en de stikstofmaatregelen. Daarom eist de officier een taakstraf van 200 uur.
De FVD'er stelt daarentegen dat het OM "heel selectief" heeft geknipt zijn uitspraken, wat zou hebben gezorgd voor "een totaal gemanipuleerd beeld van de boodschap die ik heb uitgedragen". Hij benadrukt: "Ik zeg alleen dat bepaalde overheidsdaden kunnen leiden tot een reactie."
Op 11 juni volgt de uitspraak van de rechter. Van Meijeren is lang niet de enige rechtse criticaster die vervolgd wordt vanwege zijn politieke uitspraken. Ook FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen en rechtsfilosoof Raisa Blommestijn moeten dit jaar voorkomen bij de meervoudige strafkamer vanwege hun politieke uitspraken. Vorig jaar werd Hart voor Den Haag-leider Richard de Mos juist volledig vrijgesproken na een jarenlang strafproces tegen hem.