Meloni's asielcentra in Albanië gaan open in augustus
Italië heeft besloten om de bouw van nieuwe asielcentra in Albanië te versnellen. Deze centra zijn bedoeld om migranten die op de Middellandse Zee worden opgepikt en die weinig kans hebben op asiel, te verwerken. De centra moeten voor augustus operationeel zijn.
Het doel van deze centra is om te voorkomen dat migranten zonder recht op asiel voet aan Italiaanse wal zetten, door hun procedures in Albanië te laten plaatsvinden. Volgens de overeenkomst zouden jaarlijks maximaal 36.000 migranten naar deze centra kunnen worden overgebracht, waar zij gedurende een maand zullen blijven in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag. De centra vallen onder Italiaanse jurisdictie en snelle uitzetting is voorzien voor degenen wier aanvragen worden afgewezen.
Deze strategie van externe verwerking van asielzoekers is een deel van een bredere Europese trend waarbij EU-landen hun grensbeveiliging uitbesteden aan landen buiten de EU. Dit plan heeft echter kritiek gekregen van mensenrechtenorganisaties die waarschuwen voor het gebrek aan juridisch toezicht en de potentiële risico's van discriminatie.
De kosten voor het operationeel houden van de centra in Albanië worden geschat op €134 miljoen per jaar. Terwijl de bouw van de centra doorgaat, blijft de lokale bevolking bezorgd over de impact op hun gemeenschap en de transparantie van het proces.
Premier Meloni, die gekozen is met een platform gericht op het inperken van illegale migratie uit het Midden-Oosten en Afrika, blijft haar beleid verdedigen ondanks tegenstand. Deze nieuwe aanpak is een test voor Italië's vermogen om de migratiedruk te beheren zonder afbreuk te doen aan de humanitaire normen die de EU hoog houdt.