Angstcultuur bij links theatergezelschap Amsterdam
Een recent onderzoek naar de sociale veiligheid bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA) heeft onthuld dat er binnen de organisatie sprake is van een angstcultuur, intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Deze bevindingen zijn dinsdag door ITA naar buiten gebracht, meldt AD.
Uit het onderzoek, uitgevoerd door het externe bureau Verinorm onder leiding van Marjan Olfers, blijkt dat een derde van de medewerkers te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. De cultuur binnen ITA werd gekenmerkt door sterke hiërarchische verhoudingen, wat leidde tot een angstcultuur. "De cultuur binnen het theatergezelschap is niet voldoende veilig en inclusief geweest," schrijft ITA op haar website.
De resultaten van het eerste onderzoek onthullen dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag hebben plaatsgevonden, zoals schreeuwen, kwetsende opmerkingen en fysieke pijn tijdens toneelspel, maar geen seksuele intimidatie.
Uit het tweede, bredere onderzoek kwamen ontluisterende voorbeelden naar voren. Meer dan een kwart van de medewerkers voelde zich onveilig bij de directie, en onder oud-medewerkers was dit zelfs 63 procent. Een oud-medewerker deelde: “Het is angst. Zo zou ik het noemen. Je kon niet opkomen voor jezelf zonder in de problemen te komen. [...] Dan was ik bang dat ik geen rol kreeg in de volgende voorstelling. Echt een afhankelijkheidsrelatie.” Een andere oud-medewerker meldde dat het weigeren van het uittrekken van kleding op het podium geen optie was.
De directie van ITA heeft aangekondigd alle aanbevelingen van Verinorm over te nemen. De publicatie van het onderzoek komt kort nadat ITA te horen kreeg dat haar rijkssubsidie wordt gehalveerd. De Raad voor Cultuur was kritisch op de beperkte reflectie op sociale veiligheid en de grote werkdruk binnen de organisatie.