Amsterdam verdriedubbelt Pride-subsidie naar 0,7 miljoen euro
De gemeente Amsterdam verdriedubbelt zijn subsidie aan de jaarlijkse Pride-viering, die vanaf volgend jaar een hele maand gaat duren. De kosten komen hiermee op 700.000 euro per jaar. Dit schrijft GL-wethouder Touria Meliani dinsdagmiddag aan de gemeenteraad, meldt Het Parool. De uitbreiding van de Pride lijkt het gevolg van een toenemende verdeeldheid binnen de lhbti-gemeenschap over woke.
In een brief aan de gemeenteraad kondigde wethouder Touria Meliani aan dat de gemeente voortaan jaarlijks 700.000 euro zal uittrekken om de Pride te ondersteunen, een forse stijging ten opzichte van de 250.000 euro in 2022. Dit extra budget moet helpen bij het organiseren van een breder scala aan evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid en emancipatie van de lhbti-gemeenschap.
Voormalig VVD-wethouder in Amsterdam, Geert Dales, kan het nieuws amper geloven. 'Ik ben in een gekkenhuis beland. Voor "de Pride dat een maand duurt" schuift de wethouder van "cultuur" 700.000 i.p.v. 250.000. Terwijl de homo-acceptatie in Amsterdam dramatisch daalt (rara, hoe komt dat?) krijgen we nog meer gesubsideerde queerkul', reageert hij via X.
De uitbreiding van de Pride is niet zonder controverse. Binnen de lhbti-gemeenschap is er sprake van groeiende verdeeldheid, met name over de rol van woke-activisme binnen het evenement. De stichting Pride Amsterdam (SPA), die al tien jaar de vaste organisator van het evenement is, zou volgens criticasters te weinig aandacht besteden aan gemarginaliseerde minderheden en maatschappelijke misstanden. Daarom willen de criticasters van Queer Amsterdam hun eigen inclusieve evenementen kunnen organiseren.
Woke verdeelt lhbti'ers
Deze splijtzwam lijkt niet alleen te heersen binnen de Pride-organisatie, maar binnen de lhbti-gemeenschap in het algemeen. Vorig jaar vertelde sociaal wetenschapper Laurens Buijs al bij NieuwRechts dat woke langzamerhand een scheuring veroorzaakt binnen de lhbti-gemeenschap.
Sommige lhbti'ers zouden kritiek hebben op het woke-activisme, en Pride vooral als een gezellig feestje willen houden. Maar andere lhbti-groeperingen, met name gericht op transgenderrechten en intersectioneel feminisme, zouden juist verder willen gaan met links activisme. Daarom reageerde feministe Lydia Daniël onlangs via X: 'Het klinkt alsof LHB met QT aan het clashen is in die Pride-organisaties. Of ligt het aan mij?'
Vorig jaar was er veel ruimte voor interactioneel activisme bij de botenparade van Pride. Zo waren er, in het kader van inclusie, aparte boten voor lhbti'ers met een beperking, met een migratieachtergrond, met Surinaamse afkomst, vrouwen, fetisj-liefhebbers én dierentuin Artis. 'Oude tijden herleven,' schreef iemand over de gescheiden botenparade.