Prinses Laurentien in opspraak om grensoverschrijdend gedrag
Bij het ministerie van Financiën zijn meerdere meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien. Ambtenaren beschuldigen de prinses van onbehoorlijke bejegening tijdens haar betrokkenheid bij de afwikkeling van de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Volgens ingewijden was er sprake van intimidatie, emotionele uitbarstingen en het niet tolereren van tegenspraak. Dit leidde tot een angstcultuur op de werkvloer, meldt AD.
De incidenten zouden zich het afgelopen jaar hebben voorgedaan in de context van prinses Laurentiens werk met haar stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH), die zich inzet voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Haar stichting werkte nauw samen met ambtenaren en consultants van Financiën, maar deze samenwerking verliep allesbehalve soepel. Er zijn naar verluidt zeker acht meldingen gedaan over het gedrag van de prinses, maar het ministerie van Financiën wil dit aantal niet bevestigen.
Ondanks de meldingen veranderde er weinig, wat leidde tot frustratie onder de medewerkers. Een officiële klacht indienen bleek onmogelijk, omdat er geen klachtenregeling is voor leden van het Koninklijk Huis. Dit zorgde voor een impasse tussen de ministeries van Financiën en Algemene Zaken, waarbij beide ministeries naar elkaar verwezen.
De Rijksvoorlichtingsdienst liet in een reactie weten dat het ministerie van Algemene Zaken op de hoogte is van de meldingen en erop vertrouwt dat het ministerie van Financiën deze zorgvuldig behandelt. Tot op heden heeft dit echter nog niet geleid tot een officiële afhandeling van de klachten.
Kritiek op koningshuis
Het werk van prinses Laurentien heeft wel een prijskaartje. In mei werd bekend dat de afhandeling van de toeslagenschandaal miljarden euro's extra kan gaan kosten, onder meer door de nieuwe compensatieregeling onder leiding van Laurentien. De extra kosten werden geschat op zo'n 9 tot 14 miljard euro.
NSC-leider Pieter Omtzigt wil dat leden van het Koninklijk Huis zich beperken tot hun hoofdzakelijk ceremoniële taken. Hij stelt dat de minister-president onmogelijk politieke verantwoordelijkheid kan dragen voor inhoudelijke werkzaamheden van de koninklijke familie. Omtzigts oproep komt na ‘politiek omstreden uitspraken’ van koningin Máxima en het werk van prinses Laurentien voor de toeslagenslachtoffers. Volgens hem zorgt dit voor problemen met de ministeriële verantwoordelijkheid.