Oekraïners verblijven nog steeds gratis in Nederland, ondanks verplichte bijdrage
Sinds 1 juli zijn Oekraïense vluchtelingen verplicht om een eigen bijdrage te betalen voor hun opvangplek in Nederland. Dit was voorheen kosteloos. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt echter dat slechts weinig gemeenten het vereiste bedrag daadwerkelijk innen. De meeste gemeenten hebben te maken met administratieve uitdagingen en zijn bezorgd over de uitvoerbaarheid van de nieuwe regelgeving.
De nieuwe regels vereisen dat Oekraïners 105 euro per persoon betalen voor gas, water en licht, met een maximum van 210 euro per gezin. In opvanglocaties waar maaltijden worden verstrekt, kan deze bijdrage oplopen tot 484 euro per maand per gezin.
Grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Amstelveen, Maastricht, Zwolle en Groningen hebben meer tijd nodig om een werkend systeem op te zetten voor het innen van deze bijdragen. Zo verwacht de gemeente Groningen pas in oktober of november te kunnen beginnen met het versturen van rekeningen. Andere gemeenten hebben nog geen concrete datum aangegeven wanneer ze met de inning zullen starten.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voor de zomer vragen ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid over de uitvoerbaarheid van de wet, maar heeft naar eigen zeggen nog geen reactie ontvangen. Ondertussen staat in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet dat de eigen bijdrage voor Oekraïners in de toekomst verder zal worden verhoogd.
De PVV heeft aangegeven direct Kamervragen over de kwestie te stellen:
Net schriftelijke vragen gesteld over Oekraïners die nog steeds niet meebetalen aan hun opvang. Dit moet snel veranderen! pic.twitter.com/ACfqP2Yrez
— Marina (@VondelingMarina) August 26, 2024