Duitsland voert nieuwe asielmaatregelen in; gaat strijd tegen 'gewelddadig islamisme' intensiveren
De Duitse regering heeft nieuwe asielmaatregelen aangekondigd na de dodelijke aanslag in Solingen. Tijdens de aanval, die plaatsvond tijdens een feest ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad, kwamen drie mensen om het leven en raakten acht anderen gewond.
Een van de belangrijkste maatregelen die de regering heeft gepresenteerd, is dat asielzoekers die zich al in een ander EU-land hebben gemeld, geen recht meer hebben op een uitkering in Duitsland. Dit besluit moet voorkomen dat asielzoekers naar Duitsland komen nadat ze elders in de EU al asiel hebben aangevraagd.
Daarnaast wil de Duitse overheid dat asielzoekers en vluchtelingen hun verblijfsstatus verliezen als ze zonder dwingende reden naar hun thuisland terugkeren. Uitzonderingen worden gemaakt voor Oekraïners en voor mensen die terugkeren voor de begrafenis van een familielid.
De wapenwet wordt eveneens aangescherpt. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser en justitieminister Marco Buschmann kondigden aan dat er een verbod op het dragen van messen komt bij volksfeesten en andere evenementen. Ook krijgen de deelstaten meer bevoegdheden om wapencontroles uit te voeren.
Om gewelddadig islamisme aan te pakken, wil de regering het gebruik van gezichtsherkenning uitbreiden. Opsporingsdiensten krijgen de bevoegdheid om foto's die bij veiligheidsdiensten bekend zijn te vergelijken met publiek toegankelijke afbeeldingen op sociale media.