Asielminister wil gemeenten dwingen meer asielzoekers op te vangen: dit is wat u moeten
Asielminister Marjolein Faber heeft aangekondigd dat gemeenten met een asielzoekerscentrum worden aangespoord om één of twee extra asielzoekers op te vangen voor 1 september. Deze maatregel is bedoeld om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. Dit blijkt uit een brief van het ministerie aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), die in handen is van De Telegraaf.
Volgens de brief wil het ministerie "alles op alles zetten" om Ter Apel minder vol te maken. Minister Faber, die voorheen als senator kritisch was over gedwongen asielopvang, lijkt nu zelf naar dergelijke maatregelen te grijpen. Het COA heeft de opdracht gekregen om gemeenten op de hoogte te stellen van deze maatregel. Een woordvoerder van het COA bevestigt dat alle opvanglocaties, met uitzondering van die voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, één of twee extra asielzoekers moeten opnemen.
In Ter Apel verblijven momenteel meer dan de toegestane 2.000 asielzoekers, wat ertoe heeft geleid dat het COA al een maximale dwangsom van 1,5 miljoen euro heeft betaald aan de gemeente Westerwolde. Als de situatie niet verbetert voor 1 september, overweegt de gemeente opnieuw naar de rechter te stappen, wat kan resulteren in een nog hogere dwangsom.
Er zijn in Nederland momenteel 89 reguliere asielzoekerscentra en 195 noodopvanglocaties verspreid. De aantallen asielzoekers die daar mogen verblijven, zijn doorgaans vastgelegd in bestuursakkoorden. De nieuwe maatregel van het ministerie doorkruist deze afspraken. Het COA heeft de opdracht gekregen om de extra plaatsingen te regelen en benadrukt dat zij als uitvoeringsorganisatie de instructies van het ministerie zullen opvolgen.
Faber klaar met stapelprocedures verblijfsvergunningen
Minister Faber van Asiel en Migratie vindt dat de recente verblijfsaanvraag van de Armeense jongen Mikael onderstreept dat er iets moet worden gedaan tegen het "stapelen" van asielprocedures. Deze week werd bekend dat Mikael en zijn moeder een nieuwe aanvraag hebben ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om in Nederland te mogen blijven. Hierdoor is hun uitzetting naar Armenië voorlopig opgeschort.
Woensdag verliep de wettelijke termijn van 28 dagen na het oordeel van de Raad van State, waarin de twee het land hadden moeten verlaten. Vorige maand oordeelde de Raad van State dat Mikael en zijn moeder geen verblijfsvergunning hoeven te krijgen, omdat zij te lang uit beeld zijn geweest van de betrokken instanties. Nu proberen zij alsnog een verblijfsvergunning te verkrijgen via Mikaels vader.
In het 'hoofdlijnenakkoord' van het kabinet staat dat asielprocedures moeten worden verkort en versoberd, onder andere door het beperken van de mogelijkheid tot herhaalde aanvragen. Naar aanleiding van vragen over de nieuwe aanvraag van Mikael benadrukte minister Faber vandaag dat het stapelen van procedures ongewenst is.
"Dit is zoals het in Nederland is geregeld, maar er moet natuurlijk wel gekeken worden naar dat stapelen, want dat kan natuurlijk niet zo doorgaan, want zo kan je ook geen beleid maken," zei Faber. De minister voegde eraan toe dat het op deze manier "een oeverloze exercitie wordt."