Ter Apel is er klaar mee, stapt opnieuw naar de rechter
De gemeente Westerwolde heeft besloten opnieuw naar de rechter te stappen vanwege het aantal asielzoekers dat verblijft in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens de gemeente verbleven er afgelopen weekend meer dan 2000 asielzoekers in de opvang, wat in strijd is met de gemaakte afspraken. De opvangorganisatie COA beweert echter dat het "voor het eerst sinds maart" is gelukt om aan de afspraak te voldoen, met een bezetting van 1885 asielzoekers.
Het conflict draait om de manier waarop het aantal asielzoekers wordt geteld. Het COA baseert zich op de bezetting tijdens de avond en nacht, terwijl de gemeente ook de bezetting overdag meerekent. Een groep asielzoekers brengt de nacht door in de gemeente Pekela, maar verblijft overdag in Ter Apel. Het COA telt deze mensen niet mee in hun cijfers, terwijl de gemeente dat nu wel doet. Hierdoor ontstaat een verschil in de gerapporteerde aantallen.
Het COA stelt dat ze het aantal asielzoekers in de avond en nacht hebben kunnen terugbrengen dankzij "onorthodoxe maatregelen". Dit verwijst naar de opdracht van het ministerie van Asiel en Migratie van afgelopen vrijdag om asielzoekers te verplaatsen naar andere opvanglocaties verspreid over Nederland.
De gemeente Westerwolde is echter van mening dat deze maatregelen geen structurele oplossing bieden. "Het COA is er wel in geslaagd om het aantal mensen omlaag te brengen, door een grote verschuiving van asielzoekers naar andere locaties in Nederland. Maar inclusief de mensen die elke ochtend vanuit de overlooplocatie in Pekela komen, is het aantal nog steeds te hoog, namelijk 2053", aldus de gemeente tegen NOS.
Het COA en de gemeente Westerwolde zijn momenteel in gesprek over de kwestie. "We hopen er gezamenlijk uit te komen, want een nieuwe rechtszaak zal het tekort aan opvangplekken niet oplossen," aldus een woordvoerder van het COA.