Van der Plas wil om tafel met Omtzigt: "Iedereen heeft een andere opvatting van extraparlementair"
BBB-leider Caroline van der Plas wil met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen in gesprek over de precieze betekenis van een extraparlementair kabinet. Deze oproep komt na de langdurige besprekingen over de kabinetsbegroting, die donderdag tot diep in de nacht doorgingen. "Iedereen heeft kennelijk een andere opvatting van extraparlementair," aldus Van der Plas.
Tijdens de lang gesprekken over de begroting bleek vooral Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC), diep op de details in te gaan. "We kennen Pieter natuurlijk allemaal als iemand die tot ver achter de komma dingen wil berekenen en heel veel zekerheden wil hebben," zei Van der Plas in het radioprogramma Sven op 1. Volgens haar was het doel van de besprekingen om de begroting te toetsen aan het eerder gesloten hoofdlijnenakkoord en om het kabinet verdere ruimte te geven.
De coalitiepartijen sloten voor de zomer een akkoord op hoofdlijnen, waarvan de begroting voor volgend jaar de eerste concrete uitwerking is. Van der Plas benadrukt dat haar partij zich houdt aan de afspraak van een extraparlementair kabinet. "Wij houden ons daaraan," stelt ze.
Toch begrijpt Van der Plas dat er twijfels zijn over de werkelijke aard van het kabinet. "Wat mij betreft had het ook gewoon een meerderheidskabinet kunnen zijn. Maar ik wil me niet verschuilen achter: 'ja maar, Pieter kwam ermee'. Wij hebben allemaal akkoord gegeven en ik vind dat wij daar verantwoordelijkheid voor moeten nemen."
Ze benadrukt dat BBB zich inspant om het kabinet daadwerkelijk extraparlementair te laten functioneren. "Ik denk dat wij het op een goede manier hebben gedaan," zegt Van der Plas over de recente besprekingen. Echter, ze merkt op dat er verschillen in interpretatie zijn onder de coalitiepartijen. "Er zitten ook andere mensen aan tafel die verder in detail willen treden."
Van der Plas pleit daarom voor een gesprek met de andere coalitieleiders, inclusief Omtzigt, om duidelijkheid te scheppen over wat een extraparlementair kabinet precies inhoudt. "We moeten de neuzen dezelfde kant op krijgen en elkaar erop aanspreken," concludeert ze.