FNV-voorman roept op tot revolutie en nieuwe klassenstrijd: 'Kan zonder bloedvergieten'
Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV, pleit voor een revolutionaire verandering in de arbeidsomstandigheden. Volgens hem is het tijd voor een omwenteling die werknemers centraal stelt, in plaats van de belangen van aandeelhouders. Dit zei Elzinga tijdens een interview met WNL.
Elzinga uitte zijn zorgen over de huidige positie van werknemers in het productieproces. "Werknemers worden vaak gezien als een kostenpost," stelt hij. "We zien te vaak dat mens en natuur, vooral door grote anonieme bedrijven, als wegwerpproducten worden behandeld. Daar moeten wij vanaf." Elzinga ziet in zowel Nederland als het buitenland toenemende ongelijkheid. "In alle landen zie je stukjes derdewereld ontstaan. Het is uitbuiting 2.0. Het gebeurt wat subtieler dan 150 jaar geleden, maar het is nog steeds onder onze neus zichtbaar."
Hij roept op tot een "fluwelen revolutie", een verandering die zonder geweld plaatsvindt. Als voorbeeld noemt hij de liberale Grondwet van 1848, die onder dreiging van revolutie in Nederland werd ingevoerd. "Koning Willem II zag in dat verandering nodig was, en dat had hij eerder moeten inzien," aldus Elzinga.
Elzinga benadrukt dat sommige bedrijven uit eigen beweging "het goede doen", maar dat dit nog te weinig gebeurt. "Als bedrijven niet willen meewerken en de sector blijven domineren, dan moeten wij ze een handje helpen door druk van onderaf op te bouwen. Daar heb je een sterke vakbeweging voor nodig."
De FNV-voorman verwijst naar de Tsjechische fluwelen revolutie als voorbeeld voor een vreedzame verandering. "In Tsjechië verliep de overgang naar een democratie soepel na de val van de muur," zegt Elzinga, terwijl hij opmerkt dat de transitie in andere landen, zoals Roemenië, veel gewelddadiger verliep. "Ik hoop dat alle democraten zich verenigen om samen voor democratie en gelijke rechten te vechten."
"Het is hoogtijd dat we over een klassenstrijd spreken", vindt @FNV-voorman @TuurElzinga. Het gaat dan om de werkende klasse, want "die is anders dan die 150 jaar geleden was". Daar vallen CEO's niet onder. "Zij dienen een ander belang." #WNL pic.twitter.com/wU3iZ5BbfA
— Sven op 1 (@Sven_op_1) September 3, 2024