Nederlandse windmolens en zonnepanelen staan steeds vaker uit
Uitbaters van zonne- en windparken in Nederland leggen steeds vaker de productie van groene stroom stil. Dit heeft te maken met een toenemend aanbod van duurzame energie, wat leidt tot lage stroomprijzen en een overbelast elektriciteitsnet.
Door de toename van het aantal windmolens en zonnepanelen in Nederland is er regelmatig meer aanbod van elektriciteit dan er vraag is. Dit zorgt ervoor dat de prijzen dalen, soms zelfs tot onder de 1 cent per kilowattuur. Volgens cijfers van Energieopwek waren er dit jaar al 532 uren waarin de stroomprijs lager was dan 1 cent of zelfs negatief werd. Dit aantal ligt nu al hoger dan de 445 uren van vorig jaar.
Het lage prijsniveau betekent dat bedrijven die windmolens en zonnepanelen beheren, soms nauwelijks inkomsten genereren wanneer de vraag laag is. In sommige gevallen besluiten zij om hun productie tijdelijk stil te leggen. Ook speelt mee dat Nederland minder elektriciteit kan exporteren naar buurlanden, waar eveneens een toename van hernieuwbare energie plaatsvindt.
Naast lage prijzen speelt ook de capaciteit van het stroomnet een belangrijke rol. Op piekmomenten, wanneer er veel elektriciteit wordt opgewekt of verbruikt, kan het net overbelast raken. Dit probleem is met name zichtbaar in regio’s waar veel duurzame energie wordt opgewekt. Zo zijn in Zeeland huishoudens met zonnepanelen benaderd door energieleverancier Eneco en netbeheerder Stedin om hun panelen tijdelijk uit te schakelen in ruil voor een vergoeding. Deze maatregel moet helpen om de druk op het net te verlichten.