Verzet tegen benoeming 'activistische' hoogleraren in Utrecht
Er is ophef over de benoeming van vier nieuwe hoogleraren aan de Universiteit Utrecht, omdat zij zich exclusief bezig houden met thema's als queer feminisme, dekolonisering en ecologische poëzie. De rechtse studentenpartij VSP maakt zich grote zorgen en spreekt van 'vermomde activisten met neomarxistische ideeën'. Daarom pleit de partij voor een onderzoek naar de academische vrijheid aan de Universiteit Utrecht.
Dinsdag maakte de Universiteit Utrecht bekend dat er vier vrouwen worden benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Geesteswetenschappen. Alle vier (Kathrin Thiele, Danielle van den Heuvel, Birgit M. Kaiser en Cadence Kinsey) richten zich in hun academische werk op thema's als queer feminisme, genderrelaties, dekolonisering, inclusie, migranten en ecologie.
De reden van hun benoeming is vooralsnog onduidelijk. Wel is bekend dat Nederlandse universiteiten al jarenlang actief streven naar meer vrouwelijke hoogleraren. Sterker nog: het criterium 'genderdiversiteit' is exclusief opgenomen in de selectieprocedure voor Utrechtse hoogleraren. De landelijke doelstelling is dat volgend jaar één op de drie hoogleraren vrouw is. Ook moet het universitaire personeel minder blank worden.
'Rariteitenkabinet'
Online klinkt verontwaardiging over de benoemingen. Zo reageert Groninger Bert Wierenga: 'Gek hé, dat onze regering wil bezuinigen op het hoger onderwijs? Wat voegt zo'n prof nou toe?' Ook historicus Kaan Özgök toont zijn onvrede: 'Een rariteitenkabinet dat van belastinggeld Nederlands’ reputatie te grabbel gooit.'
Gert-Jan van der Kam reageert: 'Wetenschap en activisme zijn door elkaar gaan lopen en dat heeft gevolgen voor de geloofwaardigheid van de wetenschap. Daar hebben we het te weinig over.' En VVD'er Jeroen van Hooijdonk schrijft: 'De bubbel gaat rustig door met kwakzalvers.'
Rechtse studentenpartij eist onderzoek
Ook de Vrijmoedige Studentenpartij (VSP) heeft haar bedenkingen. Volgens de rechtse studentenpartij, met twee zetels in de Utrechtse studentenraad, is het geen toevallig dat er vier vrouwen zijn benoemd tot hoogleraar, aangezien het huidige beleid sterk inzet op het bevorderen van '(gender-)diversiteit'.
Ook heeft de VSP kritiek op de uitgesproken vakgebieden van de nieuwe hoogleraren. 'Studenten kunnen nauwelijks rondkomen, terwijl iedereen in Nederland moet bezuinigen. Desondanks acht de Universiteit Utrecht het noodzakelijk om geld te besteden aan ambities van vermomde activisten met neomarxistische ideeën. Hoewel er ruimte moet zijn voor dit gedachtegoed, is het onnodig om het te faciliteren. Bovendien vormt het een risico voor de academische vrijheid, vooral omdat kritiek op deze stroming vaak wordt buitengesloten', laat de studentenpartij weten in een reactie.
VSP maakt zich zorgen om de kwaliteit van het academische onderwijs. Daarom stelt de studentenpartij voor om een onderzoek te starten naar de academische vrijheid aan de Universiteit Utrecht, 'aangezien de universiteit blijkbaar over voldoende financiële middelen beschikt'.