Duitsland wil asielzoekers terugsturen naar Italië en Griekenland
De Duitse regering heeft aangekondigd dat ze strenger wil optreden tegen illegale migratie, met de focus op de heropleving van de zogeheten Dublin-procedure. Hiermee wil Duitsland asielzoekers die in een ander EU-land geregistreerd staan, sneller terugsturen naar dat land van aankomst.
Deze aankondiging wordt gedaan door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser. Het volgt op de groeiende maatschappelijke druk om immigratie steviger aan te pakken.
Duitsland wil de bestaande Dublin-regels, die voorschrijven dat asielzoekers moeten worden teruggestuurd naar het eerste EU-land waar ze zijn geregistreerd, consequenter toepassen. Faeser gaf aan dat de regering hierop maximale druk zal uitoefenen, vooral op landen als Italië en Griekenland, die al lange tijd het grootste aantal vluchtelingen opvangen en vaak terugkeer weigeren. De bedoeling is om asielzoekers binnen vijf weken terug te sturen, waarbij Duitsland nieuwe opvangcentra in grensgebieden gaat oprichten om de Dublin-gevallen tijdelijk op te vangen.
De Dublin-regels liggen al langer onder vuur omdat ze in de praktijk nauwelijks functioneren. Veel EU-landen, vooral aan de buitengrenzen van de Unie, voelen zich niet gesteund door de rest van de lidstaten en werken niet altijd mee aan terugkeerprocedures. De hoop van Duitsland is nu gevestigd op steun van de Europese Commissie om de samenwerking tussen de lidstaten te verbeteren.
Geen grensafwijzingen voor andere asielzoekers
Hoewel de Duitse regering op maandag nog sprak over uitgebreide grenscontroles en mogelijke afwijzingen, bleek uit de persconferentie van dinsdag dat deze maatregelen slechts gericht zijn op specifieke Dublin-gevallen. Voor andere asielzoekers verandert er niets: van een algemene weigering aan de grens is geen sprake. Toch spreekt minister Faeser van een “verregaande verandering” in het Duitse migratiebeleid.
Sinds vorig jaar oktober heeft Duitsland al vergelijkbare controles uitgevoerd aan de grenzen met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland, wat leidde tot dertigduizend afwijzingen. Faeser benadrukte dat dit model effectief is gebleken en hoopt dat andere EU-landen dit beleid overnemen.
Roep om strenger migratiebeleid
De roep om strengere maatregelen tegen illegale migratie is de afgelopen maanden in Duitsland toegenomen, mede door enkele islamitische aanslagen gepleegd door afgewezen asielzoekers. Deze aanslagen hebben de publieke discussie over migratiebeleid verhevigd. Ondertussen kampt de centrum-linkse regering van kanselier Olaf Scholz met tegenvallende peilingen, waarbij de rechts partijen CDU en AfD terrein winnen.
De CDU trok zich terug uit overleg met de regering nadat duidelijk werd dat er geen algehele grensafwijzing zou plaatsvinden. Partijleider Friedrich Merz noemde de regering “hopeloos verdeeld” en beschuldigde haar van falen in het aanpakken van irreguliere migratie. Ondertussen boekte de AfD begin deze maand historische successen bij verkiezingen in twee Duitse deelstaten.