Inspectie legt massaal beslag op illegale fatbikes: al 16.500 in twee maanden

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft sinds juli een grootschalige operatie opgezet tegen de invoer van illegale fatbikes. Inmiddels zijn er 16.500 van deze voertuigen in beslag genomen, waarvan het merendeel afkomstig is uit China. De fatbikes, die in toenemende mate de Nederlandse markt betreden, worden beschouwd als illegale bromfietsen die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.
De inspectie heeft een grote partij kunnen onderscheppen in de haven van Rotterdam. Ook bij distributiecentra van Nederlandse aanbieders zijn fatbikes in beslag genomen, meldt De Telegraaf.
De ILT stelt dat hoewel er ook fatbikes zijn die wel voldoen aan de regels voor elektrische fietsen, er een duidelijke toename is van goedkope, onveilige bromfietsen die als elektrische fietsen worden verkocht. Deze illegale fatbikes voldoen niet aan de technische eisen en kunnen eenvoudig worden gemanipuleerd om snelheden van 35 tot 45 kilometer per uur te bereiken.
Fatbikes hebben door hun brede banden een herkenbaar uiterlijk, maar dit zegt niets over de categorie waarin het voertuig valt. Het is aan de technische kenmerken, zoals de snelheid en motorcapaciteit, om te bepalen of een fatbike als elektrische fiets of bromfiets wordt gecategoriseerd. Voor bromfietsen gelden strikte regels, zoals een helm- en rijbewijsplicht. Illegale fatbikes worden vaak verkocht als elektrische fiets, maar hun hogere snelheid en gebrek aan juiste technische tests maken ze gevaarlijk voor gebruik op de weg.
Eerder al beslag gelegd
In juli meldde de ILT al dat er beslag was gelegd op 3.500 fatbikes, maar dit aantal is sindsdien explosief gestegen. Met het ingrijpen van de inspectie probeert de overheid de verdere verspreiding van illegale fatbikes via handelskanalen te stoppen.
Het onderzoek van de ILT naar de illegale invoer van fatbikes is nog in volle gang. Het doel is om niet alleen de verkoop van deze onveilige voertuigen een halt toe te roepen, maar ook te zorgen dat ze volledig uit het straatbeeld verdwijnen. De inspectie verwacht de dossiers op korte termijn over te dragen aan het Openbaar Ministerie, dat zich vervolgens zal buigen over de vervolgstappen tegen de betrokken partijen.