RIVM-onderzoek: vaccinatiebeleid jongeren was onverantwoord
In een intern adviesrapport over vaccineren met het corona-vaccin stelt het RIVM op 9 februari 2022 dat voor jongeren tussen de 1 en 24 jaar oud dit onverantwoord en onzorgvuldig is. Dit blijkt uit Woo-documenten, opgevraagd en geanalyseerd door data-analist Cees van den Boos. Het advies lijkt echter niet meegenomen te zijn in het Nederlandse overheidsbeleid.
Voordelen wegen niet op tegen de risico's
Volgens het rapport 'Modelberekeningen & analyses' van RIVM/NICE data en wetenschappelijke literatuur versie 1.0 blijken de potentiële voordelen van het vaccin niet op te wegen tegen de mogelijke gezondheidsrisico's. De gezondheidsrisico's zijn zowel voor de vaccinatie en boosters volgens het rapport verwaarloosbaar. Dit terwijl de risico's op gezondheidsschade, met name myocarditis (een ontsteking van de hartspier) hoger zijn dan de mogelijke voordelen.
Overheidsbeleid komt niet eenduidig overeen met de wetenschappelijke data
Opvallend is dat ook de bescherming van ouderen en de zorg verwaarloosbaar wordt geacht. Dit gaat in tegen de adviezen van het kabinet en Outbreak Management Team (OMT) tijdens de corona-pandemie. Ook staat in het onderzoek expliciet dat vaccineren van gezonde 12- tot 24-jarigen verwaarloosbare bescherming van ouderen en de zorg verwaarloosbaar beschermt en dat coronatoegangsbewijzen "niet meer proportioneel en voor 12-24 jarigen onverantwoord" zijn.
— Cees (@CeesCees72) September 20, 2024
Met betrekking tot de coronatoegangsbewijzen wordt ook gesteld dat deze tot vaccinatiedrang leiden wat mogelijke gezondheidsschade tot gevolg heeft voor jongeren. Hiermede wordt afbreuk gedaan aan het stellige verhaal van het OMT en de voormalige regering dat het coronabeleid louter gebaseerd was op eenduidige wetenschappelijke onderzoeken.
Men mag hopen dat deze bevindingen meegenomen zullen worden in de parlementaire enquête over het coronabeleid die op 4 november 2021 werd aangenomen via een motie van VVD-Kamerlid Aukje de Vries. De parlementaire enquête werd ingesteld op 30 januari 2024 en zal volgens de planning circa drie jaar duren. Het is daarmee afwachten of deze tegenstrijdige onderzoeksconclusies die haaks staan op het gevoerde beleid in de enquête naar voren zullen komen.