Wilders dreigend: 'Zonder noodwet asielbeleid hebben we een probleem'
PVV-leider Geert Wilders waarschuwt dat er grote problemen ontstaan als het kabinet niet snel overgaat tot noodwetgeving om het asielbeleid aan te pakken. Volgens Wilders zijn drastische maatregelen nodig om de instroom van asielzoekers te beheersen. "Als ze daar niet toe zouden besluiten, is het niet zeker of wij dat kunnen dragen", aldus Wilders tegen de Haagse pers.
De PVV pleit al langer voor een harde aanpak van asielzaken en dringt aan op het invoeren van een noodwet. De oppositie in de Tweede Kamer, inclusief de PVV, heeft herhaaldelijk aangegeven dat het kabinet snel moet handelen. Als het kabinet besluit om toch voor spoedwetgeving te gaan, moet de PVV zich volgens Wilders beraden op haar steun.
Binnen de coalitie zijn de meningen verdeeld over de invoering van noodwetgeving voor asielbeleid. De NSC, een belangrijke coalitiepartner, staat kritisch tegenover een dergelijke stap. Zij achten het onwaarschijnlijk dat het kabinet daadwerkelijk tot noodwetgeving komt. Dit contrasteert met de harde toon van Wilders en de PVV, die juist aandringen op snelle en verregaande maatregelen.
Wilders benadrukt dat er maandenlang is onderhandeld over de afspraken in het coalitieakkoord en het regeerprogramma. In deze documenten, die van groot belang zijn voor het kabinet-Schoof, is de route naar noodwetgeving vastgelegd. "Laten we daar nu voor gaan. Het kabinet is nu aan zet", zei Wilders. Hij stelt dat het kabinet zich aan de gemaakte afspraken moet houden en snel actie moet ondernemen.
Toch geeft Wilders aan dat de steun van de PVV niet gegarandeerd is als het kabinet toch voor spoedwetgeving kiest. Net als PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) eerder aangaf, waarschuwt Wilders voor de mogelijkheid dat de oppositie het proces in de Tweede Kamer kan vertragen. Dit kan onder andere gebeuren door schriftelijke vragenrondes en verzoeken om technische briefings, waarmee het wetgevingsproces aanzienlijk langer kan duren.