Europese rechter blokkeert verbod op vleesnamen voor plantaardige producten
Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdag bepaald dat namen zoals ‘hamburger’, ‘biefstuk’ en ‘worst’ niet exclusief voor vleesproducten zijn. Dit besluit werd genomen na een Franse rechtszaak, aangespannen door het bedrijf Beyond Meat en drie organisaties voor vegetariërs.
In 2022 voerde Frankrijk een wet in die verbood dat plantaardige producten termen als ‘biefstuk’ en ‘worst’ gebruikten. Ook termen als ‘plantaardig’ of ‘soja’ mochten niet worden toegevoegd om het verschil met vlees aan te duiden. De klagers stelden dat deze regels in strijd waren met Europese wetgeving.
Het Hof gaf hen gelijk. “Lidstaten kunnen niet met een algemeen en abstract verbod voorkomen dat makers van plantaardig eten beschrijvende namen gebruiken,” aldus de uitspraak. Wel mogen landen optreden als er sprake is van misleiding.
In Nederland ontstond de discussie over de naamgeving van vegetarische producten al in 2012, toen CDA-Kamerlid Jaco Geurts bezwaar maakte tegen het gebruik van termen als ‘burgers’ en ‘schnitzels’ voor vleesvervangers. Dit leidde tot ‘schnitzelgate’. Sommige fabrikanten, zoals De Vegetarische Slager, paste hun productnamen aan.
In tegenstelling tot vleesvervangers blijven zuivelnamen zoals ‘melk’, ‘boter’ en ‘kaas’ beschermd. Zo werd de Nederlandse fabrikant van Droomboter al eerder gedwongen de naam van het plantaardige product te veranderen.