Zutphen doet bos bloemen in de ban voor beter klimaat
Na Den Haag is er ook in Zutphen een opvallend besluit genomen: het traditionele bosje bloemen dat wordt uitgereikt bij feestelijke gelegenheden of als bedankje, verdwijnt. Dit besluit is genomen door een krappe meerderheid in de gemeenteraad, maar stuit ook op weerstand. Voorstanders spreken van een noodzakelijke stap richting duurzaamheid, terwijl tegenstanders vrezen dat een geliefde traditie verloren gaat.
Het besluit komt voort uit een voorstel van de Partij voor de Dieren. Raadslid Iris Vellema benadrukt bij De Stentor dat tradities die schadelijk zijn voor mens, dier en klimaat niet per definitie moeten verdwijnen, maar wel een herziening verdienen.
Een belangrijke motivatie achter dit besluit is de impact van bloemen op het milieu. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat een gemiddeld boeket bloemen zorgt voor zo’n 4 kilogram CO2-uitstoot, wat gelijkstaat aan 20 kilometer rijden met de auto. Daarnaast worden veel bloemen geïmporteerd uit niet-Europese landen, waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die in Europa verboden zijn. De bloemen, die vaak na een week verwelken, dragen zo bij aan de weggooicultuur die Vellema wil tegengaan.
Duurzamere alternatieven
In plaats van bloemen gaat de gemeente kijken naar duurzamere opties, zoals droogbloemen, biologische fruitmanden en chocoladepakketjes. Dit zou volgens de voorstanders niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook een nieuwe impuls kunnen geven aan de tradities die de gemeente waardeert. Uitzonderingen blijven mogelijk voor gelegenheden zoals uitvaarten of herdenkingen, waar bloemen gepast zijn. Maar Zutphenaren die 100 jaar worden, zullen bijvoorbeeld geen bloemetje meer ontvangen van de burgemeester.
Niet iedereen staat achter dit besluit. Marloes Roerdink van Burgerbelang uit bij De Stentor haar zorgen over het verdwijnen van een traditie. Zij wijst erop dat dit niet de eerste verandering is in Zutphen: sinds twee jaar is plantaardig voedsel de standaard op het stadhuis, wat ook toen leidde tot onvrede. “Dit is betuttelend. Dan zouden we ook taarten kunnen verbieden omdat het slecht is voor de gezondheid van onze inwoners,” vraagt Roerdink zich af.
Ook het nieuwe inkoopbeleid van de gemeente Den Haag, dat gericht is op duurzaamheid, leidt tot onvrede binnen de gemeenteraad. Het meest opvallende onderdeel van het beleid is het voorstel om snijbloemen zoveel mogelijk te weren bij feestelijke gelegenheden. Raadslid Ralf Sluijs spreekt bij De Telegraaf van “groene gekkigheid”.