Hotelketen Fletcher verdient miljoenen aan asielopvang
Het eens bruisende Aquarius Hotel in Scheveningen heeft een onverwachte transformatie doorgemaakt. Wat ooit een populaire bestemming was voor toeristen aan de Zuid-Hollandse kust, is nu een opvanglocatie voor vluchtelingen. Hotelketen Fletcher, die het hotel huurt, heeft hier een lucratieve deal gesloten, meldt Quote. Terwijl het hotel vol zit met statushouders, blijkt de winst voor Fletcher in de miljoenen te lopen - en een stuk groter dan wat ze aan toeristen zouden verdienen.
Vorig jaar kocht investeerder Bastiaan Smit het Aquarius Hotel voor 4 miljoen euro, met plannen om het verouderde pand te renoveren. De verwachtingen van omwonenden waren hooggespannen: het hotel zou nieuw leven worden ingeblazen. In plaats daarvan sloot Smit een deal met Fletcher, die het hotel niet verbouwde, maar gebruikte voor asielopvang. Fletcher huisvest momenteel negentig statushouders in de 37 kamers van het hotel, op slechts een steenworp afstand van het populaire Zwarte Pad en de strandtenten.
Wat voor velen als een onverwachte wending kwam, bleek voor Fletcher een zeer winstgevende onderneming. Het bedrijf ontvangt namelijk 75 euro per vluchteling per dag van de gemeente Den Haag. Dit komt neer op meer dan 2,5 miljoen euro per jaar. Hiertegenover staat een jaarlijkse huurprijs van 475.000 euro voor het pand, wat betekent dat Fletcher flink overhoudt.
Lagere kosten, hogere winst
Hoewel Fletcher gemiddeld minder verdient per asielzoeker dan per toerist, ligt het echte geheim van de winst in de kostenbesparing. Waar toeristen vaak hoge eisen stellen aan luxe voorzieningen, is de situatie voor statushouders anders. Zij zijn tevreden met basisvoorzieningen: een bed en eenvoudige maaltijden volstaan. Dit betekent dat Fletcher minder hoeft uit te geven aan personeel, schoonmaak en luxe faciliteiten. Zo ontdekte Quote eerder al dat hotels voor statushouders vaak volstaan met simpele maaltijden en beperkte schoonmaakbeurten. Bovendien worden extra kosten voor gas, water en elektriciteit vaak gedekt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Hoewel Fletcher-ceo Rob Hermans in een interview met Quote geen exacte cijfers wilde geven over de winst die zijn hotelketen maakt met asielopvang, is het duidelijk dat het bedrijf profiteert van de contracten met het COA en de gemeenten.
De jongerentak van FVD, JFVD, reageert woest op de asieldeal van Fletcher. 'Geld verdienen aan de asielcrisis. De materialistische bovenklasse kent vaak geen schaamte en vindt geld verdienen belangrijker dan alles. De asielindustrie wordt in stand gehouden en de demografische zelfmoord voortgezet, maar gelukkig zijn er diverse bedrijven, lobbygroepen, NGO’s, ambtenaren, en topmannen die een mooi zakcentje verdienen aan de ondergang van de westerse beschaving', schrijft de organisatie op X.