Gemeenten wijzen idee COA voor noodopvang in azc’s af
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft verschillende gemeenten benaderd met de vraag of zij bereid zijn reguliere asielzoekerscentra (azc’s) om te zetten in soberdere noodopvanglocaties. Dit bevestigt een woordvoerder van het COA na berichtgeving door het AD. Het ging om een verkennende poging enkele weken geleden, maar er is geen concreet plan uit voortgekomen.
De noodopvanglocaties, zoals evenementenhallen, bieden minder voorzieningen dan reguliere azc’s. Op dit moment zijn er 89 reguliere azc’s, 193 noodopvanglocaties en zes azc’s die zijn uitgebreid met noodopvang. In noodopvanglocaties hebben bewoners vaak minder privacy, geen gelegenheid om zelf te koken en minder zinvolle dagbesteding, meldt het COA op zijn website.
Niet alle gemeenten waren enthousiast over het idee. Zo liet een woordvoerder van de gemeente Utrecht weten dat zij ook zijn benaderd, maar de optie meteen hebben afgewezen. "De opvang zou te vol worden en de omstandigheden daardoor inhumaan", aldus de gemeente. Ook bleek de vergunning geen ruimte te bieden voor deze aanpassing, waardoor het plan snel van tafel was.
Ook de burgemeester van Doetinchem, Mark Boumans, was op de hoogte van het idee. Hij noemde het "opportunistisch en niet erg briljant". Boumans benadrukt dat de bestaande spreidingswet, die de verdeling van asielzoekers over Nederland regelt, een goed werkend instrument is. Het kabinet is echter van plan deze wet in te trekken.
Met het groeiende aantal asielzoekers in Nederland neemt ook de druk op de opvangcapaciteit toe. Noodopvanglocaties zijn bedoeld als tijdelijke oplossing voor situaties waarin reguliere azc’s overvol raken. Toch roept het idee van het COA, om noodopvang in reguliere centra te integreren, veel weerstand op.