DNB: risico op bankruns door cyberdesinformatie neemt toe
De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt burgers dat een cyberaanval de financiële dienstverlening in Nederland tijdelijk kan platleggen. Dit risico groeit met de toenemende digitalisering, waardoor de financiële sector kwetsbaarder is geworden voor kwaadwillende aanvallen, aldus DNB.
Een fictief scenario van DNB beschrijft hoe een gijzelsoftware-aanval een van de drie grote Nederlandse telecomproviders platlegt. Als ING gebruikmaakt van die provider, zouden hun klanten tijdelijk geen geld kunnen overmaken of pinnen. Zelfs als andere banken, zoals Rabobank en ABN Amro, andere telecomaanbieders gebruiken, kunnen zij alsnog getroffen worden door overbelasting van dataverkeer.
Naast technische verstoringen waarschuwt DNB voor de mogelijkheid van desinformatie. Als kwaadwilligen geruchten verspreiden dat banken zijn gehackt en klanten hun spaargeld kwijtraken, kan dit leiden tot paniek en een bankrun. "Dan kom je in situaties waarbij je misschien moet overwegen om tijdelijk opnames te blokkeren", aldus Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken bij DNB, tegen De Volkskrant.
De dreiging is niet slechts hypothetisch. In november 2023 legde de Russische hackersgroep LockBit een dochterbedrijf van de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) plat met gijzelsoftware. Hierdoor werd de handel in Amerikaanse staatsobligaties tijdelijk verstoord, wat miljarden dollars aan noodsteun vereiste.