Bekende immigratiecriticus veroordeeld tot 18 maanden cel
De bekende activist Tommy Robinson is veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Volgens de rechter heeft hij zich meermaals schuldig gemaakt aan schending van een gerechtelijk bevel, meldt BBC. Medestanders van Robinson spreken echter van een politieke vervolging.
De zaak tegen Robinson vond zijn oorsprong in een virale video uit 2018. De video toonde de aanval op Jamal Hijazi, een Syrische tiener in West Yorkshire. Robinson publiceerde destijds een reactie op sociale media, waarin hij de tiener beschuldigde van gewelddadig gedrag. In 2021 bepaalde de rechter dat Robinsons beweringen lasterlijk waren en Hijazi ontving 100.000 Britse pond aan schadevergoeding. Er werd tevens een gerechtelijk verbod opgelegd dat Robinson verbood om deze claims nogmaals te herhalen.
Toch begon Robinson in februari 2023 opnieuw dezelfde beschuldigingen te uiten, ondanks het bestaande verbod. Hij plaatste een film waarin hij beweerde “het zwijgen opgelegd te zijn door de staat” ,een video die naar schatting 47 miljoen keer is bekeken. In juli vertoonde hij de film aan duizenden aanhangers op Trafalgar Square, waarna hij het land verliet.
Verdediging en Veroordeling
Tijdens de rechtszaak verklaarden de advocaten van Robinson dat hij zijn “principes” volgde. Advocaat Sasha Wass betoogde dat Robinson handelde vanuit een diep gewortelde overtuiging in vrijheid van meningsuiting. Ze onderstreepte dat hij de beweringen had gemaakt zonder kwade opzet en dat hij met zijn actie geen persoonlijk gewin nastreefde. Ze benadrukte daarnaast dat Robinson vanwege zijn imago mogelijk in eenzame opsluiting geplaatst zal worden, wat bij eerdere opsluiting ook al het geval was. Volgens Wass lijdt hij aan paniekaanvallen en trauma’s door zijn eerdere ervaringen.
Aidan Eardley, de aanklager namens de procureur-generaal, stelde echter dat Robinson bewust de beperkingen negeerde. “Dit is een zaak met hoge mate van schuld,” zei Eardley, waarbij hij verwees naar de tien schendingen van de rechterlijke uitspraak. “De content staat nog steeds online en blijft onder controle van de verdachte.”
De recente veroordeling van Robinson is niet zijn eerste botsing met de rechterlijke macht. Eerder werd hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en een gevangenisstraf van zes maanden in verband met andere gevallen van minachting van het hof. Robinson heeft daarnaast nog een openstaande zaak vanwege het weigeren om de toegangscode van zijn telefoon te verstrekken aan de politie tijdens een controle. Deze zaak, onder anti-terrorismewetgeving, komt in november opnieuw voor de rechter.
Politieke veroordeling?
Robinson is een bekende naam in het Verenigd Koninkrijk vanwege zijn felle activisme tegen het Britse immigratiebeleid. Regelmatig organiseert hij demonstraties tegen het opengrenzenbeleid, zoals afgelopen weekend. Hij werd afgelopen vrijdag, één dag voordat het protest zou plaatsvinden, echter gearresteerd onder de anti-terrorismewetgeving. Eerder in juli werd Robinson ook al gearresteerd, een dag nadat hij een groot anti-immigratieprotest had georganiseerd in Londen.
Volgens medestanders van Robinson heeft het rechterlijk vonnis ook een politieke lading. Zij stellen dat Robinsons activisme een doorn in het oog was van de Britse overheid, en dat de straf daarom zo hoog is.