Mensensmokkel gelijkgesteld aan terrorisme in Engeland: pakt links eindelijk door?
De Britse premier Keir Starmer heeft bekendgemaakt dat de Britse regering mensensmokkelbendes wil gaan aanpakken op een vergelijkbare manier als terroristische organisaties. Ook zal Starmer het budget voor de grenswachtinstantie BSC verdubbelen om illegale immigratie over water tegen te gaan, meldt de NOS.
Worden linkse politici wakker omtrent migratie?
De Britse premier Keir Starmer lijkt zich met zijn nieuwste plannen af te zetten tegen de linkse koers van zijn Labour-regering. Hij heeft aangekondigd mensensmokkel harder aan te pakken door deze bendes als terroristische organisaties te behandelen. Daarnaast kondigt hij aan dat het budget voor de grenswachtinstantie Border Security Command (BSC) verdubbeld wordt tot 150 miljoen pond. Hiermee lijkt Starmer in ieder geval het signaal te willen afgeven dat hij de Britse grenzen strenger wil bewaken om illegale migratie te beperken.
Door mensensmokkelbendes op één lijn te stellen met terroristen, geeft hij aan het probleem serieus te willen aanpakken, vergelijkbaar met de manier waarop terreurdreiging wordt aangepakt. hiermee lijkt Starmer te willen laten zien dat in tegenstelling tot de vorige regering onder de Conservatieven, hij wel wil realiseren dat illegale migratie afneemt.
Wat verder opvalt, is dat Starmer bewondering heeft uitgesproken voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni, die de afgelopen tijd hard heeft opgetreden tegen migratie. Meloni’s beleid heeft geleid tot een significante afname van het aantal migranten die Italië per boot weten te bereiken. Binnen zijn eigen linkse Labour-partij kreeg Starmer veel kritiek op zijn harde migratieaanpak.
Het is natuurlijk nog maar de vraag of Starmer net als Meloni succes zal hebben om in ieder geval een eerste stap te zetten om migratie in te perken, of dat het bij asielpolitiek blijft. Het is in ieder geval een duidelijk signaal dat de grenzen van de migratieproblematiek bereikt zijn, en dat Starmer hier niet langer omheen kan. Toch blijven veel Labour-politici de lijn willen vasthouden dat er niks of weinig aan de hand is. Daarmee is het nog de vraag of Starmer zijn koers op de lange termijn voor onrust binnen Labour zal zorgen.