Stop met het geruzie en ga de stad besturen!
Sinds het gedwongen, en volgens velen onterechte, vertrek van Richard de Mos uit het college is Den Haag verworden tot een stad van colleges die elkaar in rap tempo opvolgen. Steeds weer zien we ruzies, haantjesgedrag, gebrek aan vakmanschap en een totaal gemis aan voeling met de samenleving. In een open brief doet oppositieleider Richard de Mos (Hart voor Den Haag) een dringend beroep op het college: “Ophouden met het geruzie en ga de stad besturen!”
Geacht college van Burgemeester en Wethouders,
Wilt u alstublieft onze stad daadwerkelijk gaan besturen? Laat het onderlinge gekissebis over randzaken achterwege.
Woningnood
Vriend en vijand, zelfs binnen uw eigen gelederen, bekritiseren de aanpak van wethouder Martijn Balster (PvdA), belast met Wonen. Het plan om 4.000 nieuwe woningen per jaar te bouwen is luchtfietserij en staat ver af van de realiteit. In werkelijkheid lukt het u amper de helft van uw eigen ambitie waar te maken. Uw Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) is niet op orde, en volgens een onderzoek van PropertyNL scoort Den Haag met een 4,4 als slechtste gemeente in Nederland voor projectontwikkelaars. Het ambtelijk apparaat werkt verkokerd en ontwikkelaars voelen zich van het kastje naar de muur gestuurd. Om de woningbouw vlot te trekken, is executiekracht nodig binnen DSO en een nieuwe directeur, aangesteld op basis van een door de raad goedgekeurde profielschets.
Daarnaast heeft het beleid rond de Wet ‘betaalbare huur’ gezorgd voor 6.000 minder huurhuizen. Nu de waarschuwingen zijn genegeerd, geeft u toe dat door strengere huurregels het aanbod nog verder zal dalen, omdat verhuurders afhaken. Dit zal de prijzen verder opdrijven, met grote gevolgen voor huurders. Sluit u daarom aan bij de oproep van DNB-president Knot om deze wet terug te draaien en de huurmarkt werkbaar te houden.
Zero-emissie Beleid
Uw college verkeert in permanente strijd, waarbij partijen elkaar voortdurend onderuit halen. Neem bijvoorbeeld het CDA, dat achter de schermen meewerkte aan een brandbrief van MKB Den Haag tegen de zero-emissiezone in het centrum. Een goede zaak dat er wordt gepleit voor uitstel van een maatregel die ondernemers hard treft, maar waarom doet het CDA dan mee aan een college dat diezelfde maatregel doorvoert? Dit ondermijnt het coalitieakkoord en voedt de chaos binnen uw college.
Hengelgate
Onlangs dook ook de kwestie van “hengelgate” op. Het vastgestelde collegebeleid inzake hengelsport, gepromoot door de wethouder van de Partij voor de Dieren, wordt openlijk ondermijnd door wethouder Bredemeijer, die in volle publiciteit zijn hengel uitgooide bij een visvereniging. Hart voor Den Haag steunt de visverenigingen, maar het gaat hier om de constante tegenwerking binnen het college. Dit incident laat zien hoe men elkaar dwarszit in plaats van te werken aan een gezamenlijke koers. De vis wordt duur betaald en de Haagse burger mag de rekening voldoen.
Ruzie rond Leefbaarheids Effecten Rapportage (LER)
Ook de verdeeldheid over de Leefbaarheids Effecten Rapportage (LER) is tenhemelschreiend. Terwijl de LER bedoeld is om eerlijk voor te lichten over het voorzieningenniveau, stemde de wethouder van de Partij voor de Dieren voor een voorstel dat door D66 werd bestreden. Dit leidde tot woede en een stormachtige exit van wethouder Van Asten uit de raadszaal. Het gebrek aan eenheid en stabiliteit binnen het college is alarmerend en staat constructief bestuur in de weg.
Een college dat zo sterk verdeeld is en slechts op een kleine meerderheid kan leunen, schaadt de stad. Er wordt geruzied over bijzaken zoals een verbod op barbecueën, fossiele reclames, of paardenkoetsen, terwijl Den Haag kampt met immense problemen: woningnood, veiligheid, bereikbaarheid, werkgelegenheid, armoede en ouderenzorg. Wilt u zich als college richten op deze belangrijke vraagstukken in plaats van elkaar voortdurend tegen te werken?
Met andere woorden: houdt op met het geruzie en bestuur de stad, of trek uw conclusies en beëindig dit vechtcollege als u elkaar als coalitiepartners niet langer kunt verdragen.
Hoogachtend,
Richard de Mos
Fractievoorzitter Hart voor Den Haag