Stichting prinses Laurentien verdient grof geld na toeslagenaffaire
De SGH-stichting van prinses Laurentien is opgericht om de slachtoffers van het Toeslagenschandaal op een efficiënte manier te compenseren. Maar ondanks de oorspronkelijke belofte om niet naar winst te streven, ontvangen de medewerkers hoge vergoedingen. Dit blijkt uit recent openbaar gemaakte documenten, meldt NRC.
Het ministerie van Financiën heeft de stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) in totaal 100 miljoen euro toegekend voor de alternatieve herstelroute voor de gedupeerden van het schandaal. Het ministerie maakte inmiddels al 12 miljoen euro over, waarmee SGH een organisatie heeft opgebouwd om zo’n 20.000 gedupeerden te ondersteunen. De doelstelling is om zo’n 4 tot 10 procent van de kosten te besteden aan operationele uitgaven, aanzienlijk lager dan de 20 procent die het kabinet begrootte voor de gehele hersteloperatie.
Uit de begroting blijkt echter dat de salarissen bij SGH ver boven gebruikelijke bedragen liggen. Personeel ontvangt commerciële vergoedingen, variërend van 144.000 tot 243.000 euro per jaar, afhankelijk van de functie. Deze kosten gelden ook voor personeel in ondersteunende functies, zoals de coördinatoren, financiële medewerkers en ict’ers.
Juridische en financiële kosten onder de loep
SGH benadrukt dat er geen sprake is van commerciële tarieven, omdat veel medewerkers in de vrije markt meer zouden verdienen. Toch liggen de tarieven hoog in vergelijking met andere sectoren. Voor juridische medewerkers wordt een uurtarief van 127 euro gehanteerd, wat hoger is dan gebruikelijk in de sociale advocatuur. Terwijl zelfstandige advocaten jaarlijks maximaal tussen de 100.000 en 140.000 euro kunnen verdienen, ontvangen juridische medewerkers bij SGH een vergoeding waarmee ze ruim boven dat bedrag uitkomen, mede doordat zij al hun uren kunnen declareren.
Daarnaast verwacht SGH een substantiële investering in ICT. Uit de begroting blijkt een maandelijkse kost van 126.000 euro voor ICT-diensten, wat tot vragen leidt over de schaalbaarheid en efficiëntie van deze uitgaven.
Partnerstichting Number 5 Foundation
Opmerkelijk is de financiële relatie tussen SGH en een andere stichting van prinses Laurentien, de Number 5 Foundation. SGH maakt gebruik van het kantoorpand van Number 5, maar betaalt hiervoor maandelijkse kosten van 3.000 euro voor faciliteiten zoals schoonmaak en internet. Bovendien organiseert Number 5 inwerksessies en trainingen voor SGH-medewerkers, waarvoor SGH 17.000 euro per maand uittrekt. Op jaarbasis stroomt hierdoor 240.000 euro van SGH naar Number 5, ondanks dat SGH beweert zonder winstoogmerk te werken.
Naast de lopende kosten zijn ook eerdere betalingen bevestigd. In 2023 maakte SGH 82.500 euro over aan Number 5 voor expertise en gebruik van faciliteiten. Het blijft onduidelijk welke extra kosten er dit jaar naar Number 5 zijn gegaan en of de stichtingen van plan zijn om in de toekomst financiële verantwoording over deze uitgaven af te leggen.
Kritiek en vragen in de Kamer
Binnen de politiek klinkt inmiddels kritiek op de besteding van de middelen en de samenwerking tussen beide stichtingen van prinses Laurentien. Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur, gaf eerder aan dat SGH uit principe eerst de kosten op de verantwoordelijken wil verhalen voordat er beroep wordt gedaan op de verzekering. Toch lijken de hoge kosten, vooral in salarissen en de financiële samenwerking met de Number 5 Foundation, de aandacht te trekken van maatschappelijke en politieke organisaties die zich afvragen of het budget niet efficiënter kan worden ingezet.
De komende dagen zal het ministerie van Financiën opheldering geven over de gunning van de opdracht en het beheer van de fondsen, terwijl de Kamer donderdag in een debat zal ingaan op de vraag of SGH haar beloftes waarmaakt.