Rechtse blik op VN-klimaattop: 'Een circus'
Wat gebeurt er als politici, activisten en groene miljardairs samenkomen in een olierijke stad voor een klimaattop? Volgens journalist Arthur Blok: een jaarlijkse show vol hypocrisie en dubbele standaarden. In zijn scherpe analyse van COP29 in Baku zet hij de spotlights op de groeiende kloof tussen de westerse klimaatagenda en pragmatische oplossingen.
De jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties, beter bekend als COP, bracht dit jaar duizenden politici, activisten, wetenschappers en bedrijven samen in Baku, Azerbeidzjan. COP29 stond in het teken van internationale samenwerking tegen klimaatverandering, met een focus op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Tegen deze achtergrond onderzocht journalist Arthur Blok, de biograaf van Geert Wilders, de dynamiek van de top. In zijn artikel voor het platform The Liberum gaf hij een kritische blik op wat hij beschouwt als hypocrisie en politieke spelletjes binnen de klimaatwereld.
Een andere kijk op de klimaattop
Blok is duidelijk in zijn observaties over COP29. Hij noemt de jaarlijkse conferentie een “klimaatcircus”. Ook wijst hij op de kritiek uit het Westen, dat de keuze voor Baku als gaststad maandenlang bekritiseerde vanwege de prominente rol van olie- en gasproductie in Azerbeidzjan. Hij ziet hierin een dubbele standaard. “Het illustreert het superioriteitscomplex van het Westen,” stelt hij bij The Liberum. “Hypocrisie en zelfingenomenheid domineren vaak het publieke debat, vooral over klimaatverandering.”
Wat Blok het meest waardeerde aan COP29 was de pragmatische aanpak van de lokale organisatoren. In Baku lag de focus volgens hem minder op dreigende doemscenario’s en meer op praktische oplossingen. Een voorbeeld hiervan was een sessie over de rol van fossiele brandstoffen. “De deelnemers waren realistisch,” schrijft hij. “Het verminderen van het aanbod terwijl de vraag intact blijft, is contraproductief.”
Hij benadrukt dat technologieën zoals zonnepanelen en windturbines vaak als duurzame oplossingen worden gepresenteerd, maar in werkelijkheid energie-intensief zijn om te produceren. “De weg vooruit ligt in het optimaliseren van technieken, niet in het abrupt vervangen ervan.”
De opkomst van alternatieve stemmen
Tijdens de lopende klimaatconferentie COP29 van de Verenigde Naties heeft Argentinië zich onverwacht teruggetrokken. Dit besluit gebeurt op bevel van Argentijnse president Javier Milei, die de klimaatcrisis eerder bestempelde als een "socialistische leugen". Zijn kritiek op de internationale klimaatgemeenschap is breed: volgens hem worden klimaatmaatregelen misbruikt voor politieke controle en als middel om geldstromen te beheersen.
Ook Blok meent dat strenge klimaatmaatregelen veelal leiden tot een inperking van individuele vrijheden. Hij is dan ook positief over de groei van alternatieve stemmen in het klimaatdebat. Hij verwijst naar organisaties zoals Climate Intelligence (Clintel), die volgens hem een eerlijke kijk bieden op klimaatwetenschap. Clintel publiceerde in 2019 de Wereldklimaatverklaring, ondertekend door meer dan 2000 wetenschappers en experts, waarin wordt gesteld dat er geen klimaatcrisis is.
“Het klimaatnarratief wordt steeds meer gedomineerd door angstcampagnes,” besluit Blok bij The Liberum. “Maar er zijn gelukkig steeds meer wetenschappers die hiertegen in opstand komen en het debat openbreken.”