Solidariteit met Israël: Wilders reist naar Netanyahu te midden van kritiek
PVV-leider Geert Wilders heeft in een scherpe reactie op sociale media zijn onbegrip geuit over het mogelijke internationale arrestatiebevel tegen Israëlische leiders. Wilders beschrijft de situatie waarin Israël zich bevindt als een 'existentiële bedreiging' en hekelt de internationale kritiek op het handelen van de Israëlische regering.
In zijn bericht benadrukt Wilders de aanvallen waarmee Israël te maken heeft, inclusief grootschalige terreurdaden door islamitische groeperingen. Hij noemt de Israëlische reactie een rechtmatige verdediging en een poging om "barbaarse terroristen die zich verschuilen in ziekenhuizen en scholen" te elimineren.
Wilders uitte zijn frustratie over de internationale gemeenschap, die volgens hem meer kritiek heeft op de verdediging van Israël dan op de aanvallen die het land ondergaat. Hij stelde dat het absurde idee van een arrestatiebevel voor Israëlische leiders een teken is dat de wereld 'gek is geworden'.
De PVV-leider kondigde bovendien aan binnenkort premier Benjamin Netanyahu in Israël te ontmoeten. Hiermee toont hij zijn solidariteit met Israël en benadrukt hij zijn steun voor het beleid van de Israëlische regering in de strijd tegen terreur.
Wordt Netanyahu opgepakt als hij voet op Nederlandse bodem zet?
In de Tweede Kamer werd donderdag een debat gevoerd over de verplichtingen van Nederland onder het Statuut van Rome. De discussie draaide om de vraag hoe Nederland omgaat met internationale arrestatiebevelen, zoals die uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof (ICC). De minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, verdedigde het beleid en benadrukte dat Nederland het Statuut van Rome "100 procent naleeft". Wat betekent dat de Israëlische premier Netanyahu wordt opgepakt als hij voet op Nederlandse bodem zet.
Minister Veldkamp stelde dat Nederland zich verplicht voelt om arrestatiebevelen van het ICC uit te voeren. “Nederland is op basis van het Statuut van Rome en de Uitvoeringswet Internationale Strafhof verplicht om een verzoek tot aanhouding en overlevering in behandeling te nemen,” zei hij. Dit geldt alleen wanneer de betrokkene zich daadwerkelijk op Nederlands grondgebied bevindt en een formeel verzoek tot overlevering is ontvangen.
De minister voegde eraan toe dat dergelijke zaken afgewogen worden, vooral als de betrokkene Nederland bezoekt in het kader van internationale bijeenkomsten bij organisaties zoals de OPCW, het Internationaal Gerechtshof of het ICC zelf.