Zorgen om 'duivels' kunstwerk in Flevoland: onderzoek ingesteld
Het kunstwerk ‘De Tong’, een metershoog beeld op de Knardijk in Flevoland, is opnieuw onderwerp van hevige discussie. Het kunstwerk, dat volgens de kunstenaar Lucifer symboliseert die spottend zijn tong uitsteekt naar God, roept al jarenlang weerstand op bij veel omwonenden. Naast morele bezwaren zijn ook de hoge onderhoudskosten een doorn in het oog van critici. Nu komt er, op initiatief van Forum voor Democratie, een onderzoek naar het standbeeld.
Het beeld, oorspronkelijk bekend als ‘De Tong van Lucifer’, staat sinds de plaatsing in 1993 symbool voor artistieke vrijheid, maar is tegelijkertijd een bron van controverse. Vooral christelijke inwoners van Flevoland voelen zich beledigd door de symboliek. Een petitie om het kunstwerk te verwijderen haalde enkele jaren geleden binnen een dag bijna 2.000 handtekeningen. Hoewel de naam officieel werd ingekort tot ‘De Tong’, veranderde dat weinig aan de gevoeligheden.
“Met het veranderen van definities verander je de werkelijkheid niet,” zei FVD-Statenlid Jelena Postuma tijdens een recente raadsvergadering. Volgens haar veroorzaakt het kunstwerk polarisatie en gaat het in tegen de waarden van een inclusieve samenleving. “Respect voor gelovige inwoners is een onmisbaar onderdeel van een provincie die verbinding wil uitstralen.”
De Tong (van Lucifer) is vele Flevolanders al jaren een doorn in het oog. Naast de godslasterlijke betekenis die de christelijke bevolking van Flevoland tegen de borst stuit, kosten de continue reparaties Flevoland veel geld. Wat #FVD betreft komt hier zsm een einde aan! (1/2) pic.twitter.com/FPL6DWku7J
— FVD Flevoland (@FVD__Flevoland) November 19, 2024
Kosten en veiligheid onder vuur
Naast de morele kritiek is er ook sprake van praktische bezwaren. ‘De Tong’ heeft herhaaldelijk storm- en vandalismebeschadigingen opgelopen, wat tot hoge onderhoudskosten heeft geleid. Naar verluidt zijn al meerdere tonnen uitgegeven aan reparaties. Tragisch genoeg kwam er bij een eerdere restauratie zelfs een medewerker om het leven, wat de discussie over de kosten en risico’s verder aanwakkert.
Twee weken geleden werd het kunstwerk opnieuw beschadigd door storm, wat een al lopend onderzoek naar de toekomst van het beeld in een stroomversnelling heeft gebracht. Forum voor Democratie diende in oktober al een motie in om de structurele kosten en de haalbaarheid van restauratie te onderzoeken. De verantwoordelijke gedeputeerde, Sjaak Simonse (SGP), zegde het onderzoek toe.
De Flevolandse Staten wacht het onderzoek af. Zodra de uitkomst binnen is, is FVD van plan opnieuw de eerdere motie in te dienen. Hiermee hoopt FVD alsnog genoeg draagvlak te behalen om het kunstwerk te laten verwijderen. De ChristenUnie wacht het onderzoek af, maar legt vooral een nadruk op de kosten in plaats van het christelijke aspect.